Zo'n 70% van de verse groenten en fruit verkocht in de VS bevat na wassen nog residuen van bestrijdingsmiddelen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw door de Environmental Working Group (EWG).

Ieder jaar publiceert de EWG een lijst met stijgers, dalers en nieuwkomers. Voor de vierde keer op rij prijken aardbeien en spinazie bovenaan de zogenoemde Dirty Dozen, de meest residurijke groente- en fruitsoorten. Ze worden gevolgd door boerenkool, een nieuwkomer in de top 12. Dat vindt EWG het meest verrassende nieuws, aangezien boerenkool een populair gezondheidsvoedsel is in de VS.

Meer dan 92% van de geteste gangbaar geteelde boerenkool bevatte 2 of meer residuen van bestrijdingsmiddelen. Een enkele steekproef bevatte tot 18 verschillende residuen. Het veelvuldigst ontdekte pesticide was Dacthal (DCPA); het werd aangetroffen op bijna 60% van de boerenkool. Het bestrijdingsmiddel is in Europa sinds 2009 verboden en in de VS geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens.

De andere voedingsmiddelen in de Dirty Dozen zijn nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selderij en aardappelen. De lijst Clean 15, een lijst met groenten en fruit waarop weinig landbouwgif is gevonden, bevat onder andere avocado’s, uien, kiwi’s, broccoli , meloenen, champignons en bloemkool.

Verder beveelt de EWG biologische producten aan omdat die over het algemeen minder pesticiden bevatten.
The Guardian - Pesticide residues found in 70% of produce sold in US even after washing
Reageer
  • Deel
Druk af