image

Huh? Ja, zo gaan we dat het volk duidelijk maken. Nu Al Gore de Nobelprijs voor emo-politiek rond CO2-uitstoot heeft ontvangen, moeten we er allemaal aan geloven: omlaag met die CO2-uitstoot op je bord.

Gisteren bracht het Centrum voor Landbouw en Milieu op basis van eigen deskresearch een persbericht uit waaruit blijkt dat we beter plantaardig spul uit eigen land kunnen eten en de Afrikanen moeten laten stikken. Da's nl. beter voor het milieu. Het zou ook nog eens gezonder zijn. Het AGD nam het bericht in ieder geval al in die toonaard over.

Volgens het CLM kunnen we door een beetje bewuster in te kopen per persoon jaarlijks vele duizenden 'autokilometers' uitsparen. Allerlei producten - aardappelen (goed!), rundvlees (fout!), kippenvlees (beter dan rundvlees, als het maar een plofkip is, geen biologische of Volwaard!), rijst (fout!) - zijn omgerekend in hun autokilometer-uitstoot.

Ha eetmeters dus! Had je gedacht. Het gaat niet om foodmiles, maar om de uitstoot die gepaard gaat met de totale productie van het product zelf.

Zo begrijpt tenminste iedere kleuter het, dachten ze.

Bereikt wordt dat die kleuter voortaan denkt dat eten uit Afrika een fundamenteel foute milieukeuze is. Omdat het zo ver weg is. Nonsens, want daar had het CLM het niet over. Maar zo communiceert het wel door het concept van de - bovendien te makkelijk met foodmiles te verwarren - 'autokilometers' (het onderliggende rapport is aanmerkelijk genuanceerder).

En stel je nu voor. De Nederlandse kleuter die het helemaal goed wil doen, gaat voortaan helemaal lokaal kopen. Bij de boer zelf. Met de auto natuurlijk. Resultaat: nog meer uitstoot pp dan ooit tevoren. Maar die kleuter heeft me toch een goed gevoel!

Tuurlijk, mens gerelateerde klimaatverandering is een relevant onderwerp. Al Gore heeft ervoor gezorgd dat de VS geen verstoppertje meer kunnen spelen en mee moeten doen aan internationaal klimaatbeleid. Maar wil iemand mij eens uitleggen waarom ik nu weer als dombo aan symboolpolitiek moet gaan doen door een aardappel te gaan zien als een Prius, een plofkip als een Astra en een biefstuk als een aso-SUV?

Òf een beter communicatieconcept, òf nuance graag. O ja. Een omissie in het rapport: vegetarische kweekvis met een hoge voedselomzettingscoefficient die per boot diepgevroren uit verre oorden wordt aangevoerd. Milieutechnisch en gezondheidstechnisch waarschijnlijk te prefereren boven het daarin zo aanbevolen eten van Hollandse plofkippen.
Dit artikel afdrukken