Wouter Kolk trad 1 februari jl. aan als opvolger van Sander van der Laan.
Waardering uitspreken
Aandacht voor mensen en het (weer) laten horen van waardering blijkt van belang. Kolk vindt Albert Heijn een 'mensenbedrijf' waar gepassioneerde medewerkers met veel kennis hard werken. Die mensen verdienen dat zij daar ook waardering voor krijgen. "Albert Heijn is ook: altijd maar hard doorwerken en soms te weinig aandacht hebben voor succes. Ik had daar een gesprek over met een supermarktmanager die dat beaamde. We zien dat producten er mooi uitzien of dat mensen hun werk goed doen, maar we spreken het niet uit. Terwijl je een enorm verschil kunt maken door het wel te zeggen. Dat zouden we vaker moeten doen", zegt Kolk in Distrifood.
Ondernemerschap, slagvaardigheid, zelfredzaamheid
Daarnaast is er Kolk veel aan gelegen weer 'ondernemerschap' terug in de winkels te brengen "Ik kijk er naar uit om de flair en het ondernemerschap terug te brengen in de winkels, zodat de supermarktmanager weer echt de baas is van zijn winkel. Ik denk dat het goed is om wat slagvaardigheid terug te brengen in de organisatie".
Dat lijkt te passen bij Kolks stijl van leidinggeven. Hij omschrijft zichzelf als een coach, die er op vertrouwt dat zijn medewerkers om kunnen gaan met de ruimte die ze krijgen. "En [ik] ga uit van een grote dosis zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid", besluit Kolk.
Harry Piekema, de acteur-manager die 10 lang het virtuele gezicht van de AH winkels was en in december van de buis ging, lijkt te worden opgevolgd door de echte winkelmanagers.
Fotocredits: Wouter Kolk, Ahold
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
AH is schofterig (en op zijn minst genomen waarschijnlijk niet alleen AH). We moeten en zullen kennelijk vergiftigd worden met (ondermeer maar vooral) suiker. Door dat overal in mee te krijgen, ook waar je het niet verwacht: 1 niet toegevoegd aan vlees, 2 niet toegevoegd aan een biologisch product, en 3 al helemaal niet aan biologisch vlees. Voor de goede orde: dextrose is suiker, geraffineerde suiker. We kunnen hier waarlijk spreken van geraffineerde (en zoals met misdaad wel meer het geval is: stiekem) gepleegde misdaad. Almaar overal suiker in is gif. De nazi's vermoordden vrijwel alleen de joden (let wel: dat 'alleen' poetst het misdadige daarvan geenszins uit), maar de kruidenieren, de supermarkten vermoorden het gehele volk. Dat is een nog veel meer massale misdaad. Ik vraag mij af of het niet mogelijk een gerechtelijke procedure te beginnen tegen (ondermeer) AH. Of -dat lukt bepaald waarschijnlijk niet- een boycot. Een lachend afgebeelde supermarkttopman is in ieder geval (mij althans) een ergernis. Waar bestaat zijn vreugde uit? Wat eet hij zelf? Ook almaar suiker? Is dus ook op weg diabeet te worden, en obees, enzovoort. En daarmee op weg naar een lijdensweg en een langdurig sterfbed? Of weet hij al die suiker (en zout en transsvetten) te vermijden? Welke voedselkeuze maakt hij dan? En waar betrekt hij zijn voedsel van? De hele situatie is ergerlijk. Praten over nog meer slagvaardig ondernemerschap (lees: geld verdienen), in plaats van denken over de verantwoordelijkheid die je hebt als vuller van je ruif waaruit de mensen komen eten. Dat -enige ethiek- zou meer op zijn plaats zijn.
Wat lees ik nu weer? Voegt AH tot 2% dextrose toe aan biologisch vlees?
Om de zoute smaak te compenseren?
Over transparantie gesproken: Hoeveel Na stopt AH dan bijvoorbeeld eigenlijk in zijn "Puur & Eerlijke" biologische rundergehakt?
Goed luisteren is een kunst die de heer Kolk blijkbaar nog een beetje moet leren.
Een paar weken terug gaf Barbara Rijlaarsdam hem in de NRC nog gratis advies.
Eén van de 5 gratis tips: een betere verhouding met ondernemende franchisers.
Wat meer transparantie richting AH-klant zou ook geen kwaad kunnen.
Bijvoorbeeld voor wat betreft dierwelzijn en bacteriële resistentie van die
"Hollandse" kip. Die cijfers zouden, bijna een jaar na introductie, inmiddels toch op Zaanse burelen geland kunnen zijn?
Ook de AH-kip ziet er in de schappen prachtig uit, maar barst van de multiresistente ziekteverwekkers. Australië laat zien dat er een direct verband is tussen het gebruik van antibiotica en resistentiecijfers.
"Een opvallende bevinding van de EFSA was dat er over het algemeen weinig resistentie werd gevonden tegen derde-generatie cephalosporines (cefotaxime),
behalve in Nederlands kip- en kalkoenvlees.
Nederlandse salmonella-bacteriën blijken in (zeer) hoge mate resistent tegen dit antibioticum."
Als Hollands grootste kipverkoper zou AH ook hier zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen, en zijn resultaten transparant maken.
Hoe zit het bijvoorbeeld met deze resistentie tegen 3e generatie cefalosporines waarin de Hollandse kip kampioen blijkt te zijn?
"Winkelmanager weer baas in eigen winkel"
AH-klant weer baas over het microbioom, de "bacteriewinkel" in eigen buik, meneer Kolk?
Ach Dick #3 eigenlijk is alles een beetje goed. Behalve dit gedoe over ondernemerschap en die andere zin uit Distrifood die ook wat ergert: "Albert Heijn is ook: altijd maar hard doorwerken en soms te weinig aandacht hebben voor succes".
Maar misschien iets als dit: " We willen dat Albert Heijn weer terug komt in de winkel (en organisatie)".
Hoe dan ook; het aanbod in de supermarkt is vergftigd met suiker, met de verkeerde vetten, met zout (en nog zo het een en ander). Het resultaat daarvan zie je alom: de klanten zijn massaal obees geworden, suikerziek, (darm)kankerpatient en dement en enzovoort. De curatieve geneeskunde dekt dit toe door een steeds meer geavanceerde behandeling van vroegtijdig doodziek geworden mensen. Hoe meer omzet en winst de supermarket boekt hoe meer de klant zijn geld heeft ingeleverd en zijn gezondheid.