Tien factoren blijken wereldwijd verantwoordelijk te zijn voor 90% van alle beroertes en herseninfarcten (cerebrovasculaire accidenten). Dit zijn hoge bloeddruk, beweging, roken, stress, alcoholgebruik, hartklachten, obesitas, diabetes, de verhouding tussen de apolipoproteïnes B en AI (die nodig zijn voor het transport van vetten in het bloed) en een te hoog cholesterolniveau.

26.919 mensen
Dat blijkt uit een in The Lancet verschenen studie op basis van onderzoek onder bijna 27.000 mensen uit 32 landen. De onderzoekers van de McMaster University in Canada vergeleken gegevens van ruim 10.000 mensen met een herseninfarct, ruim 3.000 met een hersenbloeding en meer dan 13.000 gezonde proefpersonen. De deelnemers of hun familieleden vulden een vragenlijst over hun leefgewoontes in.

Overal hetzelfde
De tien factoren die het risico op een cerebrovasculair accident sterk verhogen, blijken in alle landen hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen en voor zowel mensen jonger als ouder dan 55 jaar. Wel bleek de impact van een factor in de ene regio wat hoger of lager dan in een andere.

Geen van deze factoren is nieuw. Het goede nieuws is bovendien dat ze grotendeels te beïnvloeden zijn door te kiezen voor een gezonde leefstijl. Onderzoeker dr. Martin O’Donnell zegt: “Deze risicofactoren zijn zo sterk met elkaar verbonden dat je ze niet allemaal apart hoeft aan te pakken. Als je gezond eet en veel beweegt, blijf je op gezond gewicht en heb je een kleinere kans op diabetes. Zelfs een kleine verandering kan op deze manier een meetbaar lager risico opleveren.”
Dit artikel afdrukken