Trouw

1 Eten na de apocalyps: als de bom valt, is er altijd nog zeewier

Lees reactie(s)

Lees artikel op Trouw

Gizmodo

Ozempic and Wegovy Might Be Supercharging Your Taste Buds

Reageer op Foodlog

Lees artikel op Gizmodo

Nieuwe Oogst

Meer Nederlandse exporteurs ervaren problemen door inspecties VK

Reageer op Foodlog

Lees artikel op Nieuwe Oogst

FAZ.NET

Klimaschutz: „Wir sind an einem Wendepunkt“

Reageer op Foodlog

Lees artikel op FAZ.NET

De Standaard : Homepage

An Olaerts: “Alles krimpt! Zelfs de Chokotoff is kleiner dan vroeger”

Reageer op Foodlog

Lees artikel op De Standaard : Homepage

AD

Garnalenprijs op recordhoogte: ‘Wie koopt er een broodje garnalen voor 8,50 euro?’

Reageer op Foodlog

Lees artikel op AD

AD

Oei, meer dan de helft van de barbecuesauzen krijgt een onvoldoende: ‘Huh? Ik proef stukjes?’

Reageer op Foodlog

Lees artikel op AD

NRC

Ouders, geen zorgen: de fles is net zo goed voor je baby als de borst

Reageer op Foodlog

Lees artikel op NRC

de Volkskrant

Een op vijf melkkoeien weg als gevolg van strengere mestregels, schatten Wageningse onderzoekers

Reageer op Foodlog

Lees artikel op de Volkskrant

ScienceDaily

Local bright spot among melting glaciers: 2000 km of Antarctic ice-covered coastline has been stable

Reageer op Foodlog

Lees artikel op ScienceDaily

Brabants Dagblad

In stal van varkensboer John zwemmen straks tienduizenden zalmen, met dank aan grote zak geld uit Eu

Reageer op Foodlog

Lees artikel op Brabants Dagblad

Agrarheute.com

365 Meter hoch: Das höchste Windrad der Welt steht in Deutschland #windenergie #windkraftanlage

Reageer op Foodlog

Lees artikel op Agrarheute.com

HLN

Delhaize pakt uit met zeer straffe promo’s: “Korting was hoger dan betaald bedrag”

Reageer op Foodlog

Lees artikel op HLN

Het Nieuwsblad

Aantal producten uit de supermarkt heeft veel te hoge dosis van toxische stof: “Je vindt ze gewoon i

Reageer op Foodlog

Lees artikel op Het Nieuwsblad

ScienceDaily

Rapid urbanization in Africa transforms local food systems and threatens biodiversity

Reageer op Foodlog

Lees artikel op ScienceDaily

The Guardian

‘More profitable than farming’: how Ecuador’s birding boom is benefiting wildlife

Reageer op Foodlog

Lees artikel op The Guardian

The Guardian

Extend success of UK sugar tax to cakes, biscuits and chocolate, experts urge

Reageer op Foodlog

Lees artikel op The Guardian

Euractiv - Agrifood

Do we need a biofuel police?

Reageer op Foodlog

Lees artikel op Euractiv - Agrifood

Bufferstoken zijn gerommel in de marge, laat ze renderen

Opinie Experimenteer met productie klavermest in bufferstroken

Boer blijft massaal wantrouwen gespaard

Consument vertrouwt voedingsindustrie niet

We are witnessing unprecedented situations

Africa Farmers and Mental Health (1)

Minder schepen, minder aangelande vis, minder opbrengst

Gespot Nederlandse visserij verliest ondanks sanering en lagere kosten

Inschrijving open tot en met 21 juli 2024

Flash

0

Fastfood is voor Amerikanen een luxe geworden

0

Stallucht als onverwachte bodemverbeteraar

0

Baggeraars creëren oesterbanken in de Noordzee

0

Pissebed blijkt kampioen zaadverspreiding

0

Lientje ging naar Brussel

0

Gekoelde ketens kunnen helft voedselverspilling voorkomen

0

Lekker bier uit het riool

1

PVV zowel tegen als voor glyfosaat

0

Gekleurd plastic valt sneller uit elkaar in kleine deeltjes

0

Echt tomatenzaad blijft goud waard

1

Noordzee te vol voor visserij

0

Minder bier en wijn dan je denkt: krimpflatie in de pub

De echte prijs van verduurzaming

Kleinere bekers, tonijn gemengd met erwten en veel duurder vlees

Meeste EU-gelden voor Nederland naar onderzoek en innovatie

Landbouw en maritiem beleid komen op de tweede plaats

Liever geen keurmerk maar intrinsieke motivatie

Wat is een keurmerk? De kijk op duurzame beloftes van Michiel van Yperen (GS1)

Bos vangt meer fijnstof af, maar stedelijk groen levert meer op

Schonere lucht vermindert fijnstofafvangst met 37%

Zuivel mist Europese voedselvisie

4 miljard liter melk minder heeft 'buitenproportionele gevolgen'

Most Liked Today

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Dennis Zeilstra

Microbioom onderzoek

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Perspectief

Bufferstoken zijn gerommel in de marge, laat ze renderen

12

OpinieBufferstoken zijn gerommel in de marge, laat ze renderen

Meerijden op landbouwmachines zouden meer agro-ecologen moeten doen. Dat zegt vogelman Ben Koks. Het hielp hem anders te kijken naar wat ecologisch méér kan op het boerenland. De verplichte...

Meeste EU-gelden voor Nederland naar onderzoek en innovatie

0

Meeste EU-gelden voor Nederland naar onderzoek en innovatie

In 2022 ontving Nederland ruim €2,9 miljard aan subsidies van de Europese Commissie. Dit geld wordt verdeeld over 15 verschillende clusters van onderwerpen. Het grootste deel van deze subsidies...

Baggeraars creëren oesterbanken in de Noordzee

0

Flash Baggeraars creëren oesterbanken in de Noordzee

Belgische en Nederlandse baggerbedrijven gaan de biodiversiteit in de Noordzee een handje helpen. In Vlissingen gaan de bedrijven speciaal gevormde betonblokken in het water plaatsen met daarop...

Pissebed blijkt kampioen zaadverspreiding

0

Flash Pissebed blijkt kampioen zaadverspreiding

Plantenzaden verspreiden zich doordat een dier ze opeet, verteert en uitpoept op een nieuwe plek. Vooral zoogdieren en vogels spelen een rol bij de zaadverspreiding. Maar wist je dat plantenzaden zo...

Lekker bier uit het riool

0

Flash Lekker bier uit het riool

Bier gebrouwen van rioolwater? Het klinkt niet aantrekkelijk en zelfs smerig. Toch waagden de Universiteit van München, de gemeente Weissenburg en het bedrijf Xylem aan het experiment. Het bier, met...

PVV zowel tegen als voor glyfosaat

1

Flash PVV zowel tegen als voor glyfosaat

Een flinke meerderheid in de Tweede Kamer stemde afgelopen maandag vóór het van de markt halen van glyfosaat, dankzij een motie van de PvdD. Deze motie kreeg steun van 85 parlementsleden. Daarvan...

Gekleurd plastic valt sneller uit elkaar in kleine deeltjes

0

Flash Gekleurd plastic valt sneller uit elkaar in kleine deeltjes

Als je aan microplastics denkt, denk je dan ook aan felgekleurde plastic deeltjes in water of zand? Dat kan kloppen, want onderzoekers hebben ontdekt dat gekleurd plastic sneller afbreekt tot...

+
Wat is beter: paprika met of zonder plastic?

+
99

Wat is beter: paprika met of zonder plastic?

Jumbo trekt de plastic jas uit van paprika, komkommers en bosuien. “Daarmee besparen we 142 ton CO2-uitstoot”, zei de supermarktketen trots. Maar het uittrekken van dat plastic jasje heeft wel...

+
Keurmerken zijn treurmerken geworden

+
29

Wat is een keurmerk?Keurmerken zijn treurmerken geworden

Peter Jens was ooit directeur van Biologica, de voorganger van het huidige Bionext, de promotieorganisatie van de biologische sector in Nederland. Hoewel keurmerken bedoeld zijn om garant te staan...

+
De illegale economie: voornamelijk verdovende middelen

+
1

De illegale economie: voornamelijk verdovende middelen

In 2021 werd binnen de Nederlandse grenzen €17 miljard verdiend met illegale activiteiten, meldt het CBS. Dat zijn bijvoorbeeld de productie van of handel in drugs maar ook activiteiten als het...

+
Biodiversiteitsdashboard Nederland kleurt nergens groen

+
0

GespotBiodiversiteitsdashboard Nederland kleurt nergens groen

Ter gelegenheid van Biodiversiteitsdag 2024 lanceerden IUCN NL, Naturalis Biodiversity Center, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek Nederland het Nationaal Dashboard Biodiversiteit. Het dashboard laat...

Nico Gerrits Wat is beter: paprika met of zonder...
Dick Veerman Wat is beter: paprika met of zonder...
Mark Soetman Liever geen keurmerk maar intrinsieke...
Wouter de Heij Liever geen keurmerk maar intrinsieke...
Wouter v.d. Weijden Wat is beter: paprika met of zonder...
Mark Soetman Liever geen keurmerk maar intrinsieke...
Dennis Zeilstra Wat is beter: paprika met of zonder...
Wouter v.d. Weijden Wat is beter: paprika met of zonder...

Voedselketen

Boer blijft wantrouwen bespaard

2

Boer blijft wantrouwen bespaard

Is de voedingssector te vertrouwen? Een aanzienlijk deel van de Europeanen vindt van niet. Het Europese voedingsinstituut EIT Food voerde een enquête uit onder 19.642 consumenten in achttien Europese...

2024 opnieuw zorgelijk jaar voor Nederlandse zeevissers

1

Gespot2024 opnieuw zorgelijk jaar voor Nederlandse zeevissers

Het jaar 2023 was een zorgelijk jaar voor de Nederlandse zeevisserij. Zowel de kotter- als de trawlervisserij leden verliezen van respectievelijk €3,1 miljoen en €5 miljoen. De 'kleine...

Stallucht als onverwachte bodemverbeteraar

0

Flash Stallucht als onverwachte bodemverbeteraar

Melkveehouder Stan Bosman bedacht een innovatief stalsysteem. Hij zuigt de lucht uit zijn mestput en blaast die lucht via drainagebuizen onder zijn grasland. Met dit idee won hij de jury- en...

+
Zit er straks mandarijn of mango in je sinaasappelsap?

+
0

GespotZit er straks mandarijn of mango in je sinaasappelsap?

Een nieuwe crisis tekent zich af in de wereldmarkt van voedselgrondstoffen: nog nooit waren de prijzen voor diepgevroren sinaasappelconcentraat zó hoog. De International Fruit and Vegetable Juice...

Lientje ging naar Brussel

0

Flash Lientje ging naar Brussel

Caroline van der Plas, de voorvrouw van BBB, ging naar Brussel om met Eurocommissaris Sinkevicius te praten over de verloren mestderogatie. Die dreigt tot gevolg te hebben dat Nederlandse...

Gekoelde ketens kunnen helft voedselverspilling voorkomen

0

Flash Gekoelde ketens kunnen helft voedselverspilling voorkomen

Volledig gekoelde voedselketens kunnen bijna de helft van alle voedselverspilling ter wereld besparen. Dat komt neer op zo’n 620 miljoen ton voedsel (620.000.000.000 kilo). ‘Koude ketens’ kunnen...

+
Drentse augurken in de pot van een Amsterdams merk

+
1

GespotDrentse augurken in de pot van een Amsterdams merk

Na veertig jaar van afwezigheid keert de teelt van augurken terug naar Nederlandse bodem. Akkerbouwer Marcel Pijl uit het Drentse Hijken blaast de teelt nieuw leven in: op een perceel van 4,5 hectare...

+
Zuivel heeft een Europese voedselvisie nodig

+
1

Zuivel heeft een Europese voedselvisie nodig

De boerenprotesten hebben de complexiteit van het Nederlandse agrarische bestel blootgelegd. Foodlog nodigt diverse ketenpartijen en stakeholders uit te antwoorden op vijf vragen. We proberen de...

+
Overvloedige regen blijkt sterk argument tegen ‘kalenderlandbouw’

+
4

Overvloedige regen blijkt sterk argument tegen ‘kalenderlandbouw’

Nederlandse akkerbouwers kampen met grote problemen door het extreem natte voorjaar. In mei viel op sommige plekken meer dan drie keer zoveel regen als normaal en de maand april was de natste in...

+
Prijzen biologisch dalen, boer levert marge in

+
1

GespotPrijzen biologisch dalen, boer levert marge in

Biologische voeding heeft een duur imago, maar inmiddels wordt het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten steeds kleiner. In sommige gevallen betaal je voor biologische...

Echt tomatenzaad blijft goud waard

0

Flash Echt tomatenzaad blijft goud waard

Goud wordt op dit moment verhandeld voor rond de €70.000. Dat is een historisch hoge prijs vanwege de onzekerheid in onze wereld. Beleggers houden hun kapitaal dan het liefst in goud aan....

+
Nederlandse zuivelaars halen melk uit Vlaanderen

+
10

Nederlandse zuivelaars halen melk uit Vlaanderen

Terwijl in Nederland het te verwachten kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB hoopt op ruimte voor boeren vanuit Brussel, zien Nederlandse zuivelaars een andere werkelijkheid. Ze denken dat het aantal...

Sido Sinnema Boer blijft wantrouwen bespaard
Dick Veerman Zuivel heeft een Europese voedselvisie...
Theo Jonkhart Boer blijft wantrouwen bespaard
Theo Jonkhart Kleinere bekers, tonijn gemengd met...
Bert van Ruitenbeek Kleinere bekers, tonijn gemengd met...
Geert-Jan van der Burgt Mest is een verplaatsingsprobleem en een...
Jordi Kolenbrander Overvloedige regen blijkt sterk argument...
willem van aaken Nederlandse zuivelaars halen melk uit...
Foodlog
Leden

Steun ons om Foodlog onafhankelijk te houden! Dat kost je maar €7,- per maand en je houdt dan onbeperkte (en advertentievrije) toegang tot al onze content. Ook profiteer je van korting op onze congressen en voorrang bij Foodlog-events.

Dagelijkse kost

Minder bier en wijn dan je denkt: krimpflatie in de pub

0

Flash Minder bier en wijn dan je denkt: krimpflatie in de pub

Bestel je in een Britse pub een pint, dan hoor je 56,8 centiliter bier voorgezet te krijgen. Een glas wijn moet 17,5 cl bevatten. Maar een recente studie van het Chartered Trading Standards Institute...

Migros schaft Nutri-Score weer af

0

Flash Migros schaft Nutri-Score weer af

Drie jaar nadat de Zwitserse marktleider Migros de Nutri-Score introduceerde op zijn huismerken, stopt de retailer ermee. Volgens Migros wegen de kosten niet op tegen de voordelen. Volgens een...

Plantaardige Nutella komt eraan

0

Flash Plantaardige Nutella komt eraan

Ferrero introduceert een plantaardige versie van Nutella. Afgelopen december heeft Ferrero het patent aangevraagd, aldus ESM. Het bedrijf hoopt dat de vegan Nutella deze herfst in de Italiaanse...

+
Supermarkten onderzochten hoe ze je beter kunnen laten eten

+
4

Supermarkten onderzochten hoe ze je beter kunnen laten eten

Hoe laten we consumenten gezonder en duurzamer kiezen? Die vraag stond centraal binnen het vijfjarige onderzoeksprogramma ‘Transparant, gezond en duurzaam’. Het onderzoeksprogramma is een...

Croissants voor hond en kat

1

Flash Croissants voor hond en kat

Op zondagochtend genieten van een heerlijk croissantje? Jouw hond of kat kan nu gezellig mee-eten. Danerolles, het merk achter de croissants in blik, lanceert ter ere van zijn 50-jarige verjaardag een...

Hoe de Limburgse stinkkaas verdween

0

Flash Hoe de Limburgse stinkkaas verdween

Limburger, Luikse, Hervekaas, Rommedoe, Angelot. Of sjtinkkieës (stinkkaas). Met die Limburgse koosnaam wordt de bijna verdwenen roodschimmel kaas ook wel aangeduid. Trouw dook in de geschiedenis van...

+
Nutri-Score heeft geen ‘categorieën’ nodig

+
12

Nutri-Score heeft geen ‘categorieën’ nodig

Onlangs ontspon zich op Foodlog een levendige discussie over de Nutri-Score. De overheid ging in april van start met een campagne om duidelijk te maken dat de Nutri-Score categorieën met elkaar...

Hoe maak je een vette pizzadoos recyclebaar?

1

Flash Hoe maak je een vette pizzadoos recyclebaar?

Wist jij dat een pizzadoos niet bij het oud papier mag? Vet uit de pizza trekt gemakkelijk in het karton. Dat vet is bijna niet meer te verwijderen en maakt de pizzadoos niet recyclebaar. Dat tikt...

Dure reuzencroissants en ander spul voor op TikTok

1

Flash Dure reuzencroissants en ander spul voor op TikTok

Waarom zou je ruim €32 betalen voor een chocoladebroodje? Bij het Londense filiaal van de beroemde Franse bakker Philippe Conticini kun je naast de XXL croissant nu ook de reuzenpain au chocolat...

Vooruit naar vroeger: vouwmond op melkpak weer terug

11

Flash Vooruit naar vroeger: vouwmond op melkpak weer terug

De ouderwetse vouwmond op melkverpakkingen maakt een comeback. Albert Heijn heeft de stap al gezet, en nu volgt Jumbo. Beide supermarkten pakken de biologische melkpakken aan. "De biologische klant...

Voorkeur voor witte eieren groeit

8

Flash Voorkeur voor witte eieren groeit

Witte eieren winnen terrein in de supermarkt, de bruine eieren verdwijnen. De witte kip - die witte eieren legt- heeft de laatste jaren foktechnisch progressie gemaakt. Zo veel progressie dat witte...

Dick Veerman Supermarkten onderzochten hoe ze je...
Theo Jonkhart Supermarkten onderzochten hoe ze je...
Mark Soetman Supermarkten onderzochten hoe ze je...
Hanne Goebel Supermarkten onderzochten hoe ze je...
Bert van Ruitenbeek Nutri-Score heeft geen 'categorieën'...
Dick Veerman Nutri-Score heeft geen 'categorieën'...
Dennis Zeilstra Nutri-Score heeft geen 'categorieën'...
Yneke Kootstra 1 Nutri-Score heeft geen 'categorieën'...

Gezondheid

Fastfood is voor Amerikanen een luxe geworden

0

Flash Fastfood is voor Amerikanen een luxe geworden

Fastfood was decennialang een snelle, goedkope en handige manier voor Amerikanen met weinig budget om betaalbaar te eten. Inmiddels vindt bijna 80% van de Amerikanen dat fastfood een luxeproduct is...

+
Greenpeace blokkeert introductie Golden Rice op Filipijnen

+
3

GespotGreenpeace blokkeert introductie Golden Rice op Filipijnen

Tienduizenden kinderlevens staan op het spel door het besluit van het Filipijnse gerechtshof de toestemming om 'Golden Rice' te gaan verbouwen te herroepen. En dat is de schuld van Greenpeace,...

Zonlicht in keuken verhoogt de kans op vorming singletzuurstof

2

Flash Zonlicht in keuken verhoogt de kans op vorming singletzuurstof

Koken, bakken en braden leidt tot de vorming van singletzuurstof, een mogelijk schadelijk oxidant. Singletzuurstof vormt zich door reactie met licht. Vroeger dacht men dat er binnenshuis niet genoeg...

Belgische jongeren op één na wereldkampioen groente eten

0

Flash Belgische jongeren op één na wereldkampioen groente eten

Belgische tieners zijn op één na wereldkampioen in groente eten: 6 op de 10 Belgische jongeren eten dagelijks groenten. Alleen in Tadzjikistan doen tieners dat nog meer: 7 op de 10 jongeren. Dat...

+
Klanten Carrefour krijgen geld als zij zelf koken

+
0

Klanten Carrefour krijgen geld als zij zelf koken

Carrefour België is deze week in zee gegaan met Coco-cooking, een app die gebruikers motiveert en beloont om zelf te koken. Gebruiker van de app die een foto van een gerecht publiceren in de app,...

+
Meld je nu aan voor de Gezonde Innovatie Awards

+
0

Meld je nu aan voor de Gezonde Innovatie Awards

Wil jij met jouw product of initiatief een gezonder eetpatroon promoten en verdien je daar erkenning voor? Grijp dan nu je kans en schrijf je in voor de Gezonde Innovatie Awards. Voor de vijfde keer...

Hoeveel uur per dag mag je zitten?

2

Flash Hoeveel uur per dag mag je zitten?

Als je 6 uur per dag zit, 5 uur en 10 minuten staat, 8 uur en 20 minuten slaapt, 2 uur en 10 minuten licht intensieve fysieke activiteiten doet en 2 uur en 10 minuten matig tot zeer intensieve fysieke...

‘Educatieve’ alcoholwaarschuwingen duur en verspillend

1

Flash ‘Educatieve’ alcoholwaarschuwingen duur en verspillend

In België moet alcoholreclame vanaf juli 'educatief' zijn. Concreet betekent dit dat op alle parasols met bierreclame een waarschuwing moet komen. Daar is de horecasector niet blij mee. Eerder werd...

Nepwit moet Britse witbroodeter gezonder maken

6

Flash Nepwit moet Britse witbroodeter gezonder maken

Wit brood net zo gezond maken als volkoren brood, ondanks dat het er nog steeds uitziet en smaakt als wit brood. Britse onderzoekers denken dat dat kan. Het project krijgt subsidie van de Britse...

+
Het geheim achter gezonde groene voedselkeuzes

+
0

PodcastHet geheim achter gezonde groene voedselkeuzes

HAS green academy in Den Bosch heeft sinds februari een onderzoekspodcast met de naam Hart voor Groen. In deze podcast verkent gespreksleider Florieke Koers met haar gasten thema’s op het snijvlak...

Influencers kunnen ook tot gezond eten ‘nudgen’

4

Flash Influencers kunnen ook tot gezond eten ‘nudgen’

Stel jonge gebruikers van sociale media bloot aan de juiste influencers en ze eten meer groente en fruit en minder snacks. Dat denken Britse onderzoekers. De onderzoekers verdeelden 52 deelnemers,...

+
Nederlandse baby’s drinken vaker kunstvoeding na de geboorte

+
0

GespotNederlandse baby’s drinken vaker kunstvoeding na de geboorte

Niet eerder gaven zo weinig Nederlandse moeders uitsluitend borstvoeding direct na de geboorte, slechts 53% - een dieptepunt sinds 1997. Daarnaast zet 71% van de moeders ook nog eerder dan eigenlijk...

Last van je astma na het drinken van wijn?

0

Flash Last van je astma na het drinken van wijn?

Wijnmakers voegen sulfiet toe aan wijn om het gistingsproces te stoppen en te beschermen tegen bederf door ongewenste groei van bacteriën. Maar juist die sulfieten kunnen een allergische reactie...

Wouter de Heij Gezondheidszorg moet voortkomen uit een...
Mike Sermo Gezondheidszorg moet voortkomen uit een...
Dick Veerman Ook na Covid kan de wereld nog niet met...
Dick Veerman Ook na Covid kan de wereld nog niet met...
Theo Jonkhart Ook na Covid kan de wereld nog niet met...
Arend Van 't Oever Veel meer glyfosaat in ons sperma dan in...
Dick Veerman Veel meer glyfosaat in ons sperma dan in...
Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Energie

+
Waterstof in 2050 hooguit goed voor 3% elektraproductie

+
1

GespotWaterstof in 2050 hooguit goed voor 3% elektraproductie

Europa zet volop in op groene energie. Toch vrezen energie-experts voor een groot probleem: Dunkelflaute. Dit Duitse woord staat voor periodes waarin de zon niet schijnt (Dunkelheid) en de wind niet...

+
Die grote energietransitie kan helemaal niet

+
129

Die grote energietransitie kan helemaal niet

We hebben de afgelopen eeuw enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt en die voorraden zijn eindig en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom draait het in de toekomst nog maar om één...

Tuinder Vahl al vijftien jaar van het gas

0

Flash Tuinder Vahl al vijftien jaar van het gas

Tuinbouw die met de nek wordt aangekeken vanwege het hoge fossiele energiegebruik? Echt niet, dachten de gebroeders Vahl al meer dan 15 jaar geleden. Sinds 2008 verwarmt aardwarmte hun kassen. Ze zijn...

Loop het water uit een sloot of beekje schoon

3

Flash Loop het water uit een sloot of beekje schoon

Zuiver drinkwater kost je met een nieuw ontwikkelde waterfles nooit meer dan 10 minuten lopen. De fles zuivert namelijk het water met de elektriciteit die je lichaam genereert terwijl je loopt. Bij...

+
Sufficiëntie: duurzaamheid is minderen

+
1

GespotSufficiëntie: duurzaamheid is minderen

We staan voor een cruciale uitdaging: het realiseren van een duurzame toekomst voor ons en de generaties na ons. De energietransitie, een sleutelcomponent in deze uitdaging, kampt echter met obstakels...

Bureaucratie, personeel en geld nekken duurzaam stroomnet

3

Flash Bureaucratie, personeel en geld nekken duurzaam stroomnet

De energietransitie in Europa dreigt vast te lopen door overvolle stroomnetten en lange wachttijden voor nieuwe aansluitingen. Terwijl de vraag naar elektriciteit stijgt door de overstap van fossiele...

+
Tuinbouw gooit roet in het eten van mooie daling CO2

+
3

Tuinbouw gooit roet in het eten van mooie daling CO2

Nederland verlaagt de uitstoot van broeikasgassen verder, meldt het CBS. In 2023 stootte ons land maar liefst 6% minder broeikasgassen uit dan het jaar ervoor.

+
Nederland op stoom met groene stroom

+
2

Nederland op stoom met groene stroom

Van alle in 2023 in Nederland geproduceerde elektriciteit kwam 48% uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water. Vooral tussen mei en juli was meer dan de helft van alle elektriciteit groen, met...

+
Gesubsidieerde Britse biomassa-centrale verstookt oud Canadees bos

+
1

Gesubsidieerde Britse biomassa-centrale verstookt oud Canadees bos

Zes miljard pond (ruim €7 miljard) aan 'groene subsidie' ontving het Britse energiebedrijf Drax de afgelopen jaren voor houtstook in de kolencentrale bij Selby die is omgebouwd tot een...

Bakker vergast eigen brood

8

Flash Bakker vergast eigen brood

Tijdens de energiecrisis trokken de bakkers aan de alarmbel. Het verbruik van hun gasovens was te duur, investeren in elektrische ovens ook en daar kwam ook de netcongestie nog eens bij. Bakker...

+
Minder gaswinning, minder gasverbruik, meer gasimport

+
0

Minder gaswinning, minder gasverbruik, meer gasimport

In 2023 daalde het gasverbruik in Nederland met 5% naar 30 miljard kubieke meter, nadat het in 2022 al met een kwart was gedaald ten opzichte van 2021. Onze eigen gaswinning daalde met bijna de helft....

Sido Sinnema Die grote energietransitie kan helemaal...
Frank Buurman Die grote energietransitie kan helemaal...
Wouter de Heij Die grote energietransitie kan helemaal...
Wouter v.d. Weijden Die grote energietransitie kan helemaal...
Dick Veerman Die grote energietransitie kan helemaal...
Wouter v.d. Weijden Die grote energietransitie kan helemaal...
Dick Veerman Die grote energietransitie kan helemaal...
Wouter de Heij Die grote energietransitie kan helemaal...

AgriFoodNetworks

Farmers and Mental Health (1)

0

AfricaFarmers and Mental Health (1)

In the agricultural sector, we are witnessing unprecedented situations; little or no rainfall (early or late dry spell), increase in pest infestations, high cost of food production, high food...

Food Crisis: There is Hope that Yields Nothing (2)

0

AfricaFood Crisis: There is Hope that Yields Nothing (2)

Last week, I wrote about how short term strategies can cushion the effect of the food crisis; more or less survival mode activated. These strategies don't have a long term residual effect as they...

Food Crisis: There is Hope that Yields Nothing (1)

0

AfricaFood Crisis: There is Hope that Yields Nothing (1)

"Next season will surely be better for the farmers". I know in one way or the other, you have heard someone say the above statement to encourage the farmers or to renew their hope. Could you remember...

Food Fraud: Fighting for the Lives of Our Food!

0

AfricaFood Fraud: Fighting for the Lives of Our Food!

According to FAO, food fraud occurs when a food supplier or producer intentionally deceives its customer about the quality, quantity or contents of the foods they are purchasing in order to make more...

No climate neutral eggs or meat without data

1

Digital FoodNo climate neutral eggs or meat without data

Near the Dutch town of Venray, family-owned company Nijsen has been producing animal feed for about 35 years, initially for pigs. Since the pig has historically been a 'scavenger,' Nijsen somewhat...

Food Inflation: Our Market Forces are Becoming Helpless

0

AfricaFood Inflation: Our Market Forces are Becoming Helpless

For every food sovereign nation, the market is a powerhouse that helps improve the food chains and its system, with a strong market structure that supports it and the market forces (the forces of...

The Right Food Only Comes From the Right Knowledge

0

AfricaThe Right Food Only Comes From the Right Knowledge

Every farmer's goal is to improve his or her productivity and increase yield from the previous season. But how it is achieved differs from one farmer to another farmer.

The Future of Agriculture - Youth is a Constant Factor

0

AfricaThe Future of Agriculture - Youth is a Constant Factor

Everyday, more people are being born to our world, and more food is required to sustain them - There are many mouths to eat, many stomachs to be filled with nutritious food - but only few farmers...

Wishful Thinking will not achieve Food Security!

0

AfricaWishful Thinking will not achieve Food Security!

The reality of today is that the agricultural sector is plagued with several challenges in different countries. Farmers are protecting, farmers bitterly complaining and farmers diverting in order to...

Frank Buurman Food from a Flat
Carolien Makkink No climate neutral eggs or meat without...
Babatunde Olarewaju Food Crisis: We Need to Act Now
Wouter v.d. Weijden Food Crisis: We Need to Act Now
Ikechi Agbugba Formerly a Kingdom, now the Republic of...
Wouter v.d. Weijden Stop the Culture of Bush Burning
Nkundimana Augustin Formerly a Kingdom, now the Republic of...
Jur Schuurman Small Farmers Have no Data and...

Onze Business Leden ondersteunen Foodlog als plek waar het gesprek op het scherpst van de snede gevoerd kan worden