3
Fotocredits: 'Hoogspanningsmasten', pxhere

Flash EnergieBureaucratie, personeel en geld nekken duurzaam stroomnet

De energietransitie in Europa dreigt vast te lopen door overvolle stroomnetten en lange wachttijden voor nieuwe aansluitingen. Terwijl de vraag naar elektriciteit stijgt door de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals wind en zon, kunnen netbeheerders de toegenomen vraag niet bijbenen. Dit probleem is niet beperkt tot alleen Nederland. Wij doen het nog relatief goed; landen zoals Duitsland, Spanje, Portugal, Frankrijk, en Hongarije hebben nog grotere uitdagingen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Bedrijven die willen elektrificeren om hun koolstofemissies te verlagen kunnen hun plannen daardoor niet uitvoeren; dat brengt zowel hun private als de nationale duurzaamheidsdoelstellingen in gevaar. Landen die achterlopen op het gebied van elektrificatie en duurzame energie hebben niet genoeg capaciteit op het stroomnet om grote nieuwe projecten te ondersteunen. Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven niet uitwijken naar deze landen.

De Europese Unie heeft vastgesteld dat er een groot verschil is tussen de benodigde investeringen in het stroomnet en de daadwerkelijke investeringen. In 2030 zal de EU naar schatting met een gat van €54 miljard komen te zitten.

De oplossing voor de capaciteitsproblemen vereist uitgebreide uitbreidingen van het stroomnet. Dat wordt bemoeilijkt door lange vergunningsprocedures en een tekort aan technisch personeel. Zelfs in het wat minder bureaucratische Nederland duurt het gemiddeld tien jaar om een hoogspanningskabel aan te leggen. In landen als Duitsland kan het nog langer duren omdat vergunningen zowel op nationaal als regionaal niveau moeten worden aangevraagd.

Het Financieele Dagblad - Bedrijfsleven loopt in heel Europa tegen volle stroomnetten aan , 18 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #3
  • 20 mrt '24
  • 19:59

Politici komen altijd met mooie plannen die goed scoren in brussel en washington of de collumlisten van de grote kranten. Het kan hun niet schelen of de plannen onpopulair zijn bij het en dat het niet haalbaar is, want zodra de plannen problemen veroorzaken, zijn de politici al gevlogen en wordt toch niemand verandwoordelijk gehouden.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 18 mrt '24
  • 19:29

Nederland Gidsland

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 18 mrt '24
  • 16:52

Dat krijg je als je als overheid eisen stelt aan vergroening terwijl je de randvoorwaarden niet op orde hebt.
De overheid en doordacht beleid is op meerdere fronten een behoorlijk issue.
Met korte termijn politici is dat logisch.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.