In de supermarkt zijn ze niet te missen, de producten waarop 'bron van eiwitten', 'eiwitrijk', 'proteïne' of 'eiwit' op de voorkant van het etiket staat afgedrukt. En dan hebben we het nog niet eens over de bussen met proteïne-poeder, die het ook al tot op de supermarktschappen geschopt hebben. Maar wel over de talloze snacks, repen, knabbels en crackers die hun eiwitten aan ons opdringen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht afgelopen jaar 54 van dit soort eiwitrijke producten. Van nature eiwitrijke producten zoals ontbijtgranen/granola, voedingssupplementen, dranken, vleesvervangers en ook die grote bussen eiwitpoeder, bleven buiten het onderzoek.

De NVWA controleerde op 'misleiding'. Volgens de Europese regelgeving is het verboden op het etiket van levensmiddelen informatie te geven waardoor de koper wordt misleid. Dat gaat verder dan de 'lokpistaches' op een bak kwark-met-pistachesmaak, die bijvoorbeeld bij de jongste Gouden Windei-verkiezing van foodwatch de derde prijs in de wacht sleepten. Misleidende gezondheids- en medische claims zijn simpelweg verboden.

Gezondheidsclaims zijn alleen toegestaan als ze concreet en wetenschappelijk onderbouwd zijn. De gezondheidsclaims 'snacks that make you feel good' en 'healthy' op de Crunchy Peas Sour Cream & Jalapeño van Bites We Love zijn volgens de NVWA 'te algemeen', "waardoor de consument mogelijk andere of betere dan de werkelijke gezondheidsvoordelen van het product verwacht." Misleiding dus, waar Bites We Love meteen op reageerde door de verpakking en website aan te passen.

Medische claims (beweringen over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte) zijn sowieso verboden bij levensmiddelen. Dat kwam bijvoorbeeld de Bouwsteentjes van Innopastry duur te staan. Op de website stond "Uit onderzoek blijkt dat patiënten met meer spiermassa beter in staat zijn om bijvoorbeeld zware chemokuren of bestralingen te doorstaan.” en "Bij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuurverliezen, is extra eiwit nodig. Dat geldt bijvoorbeeld bij botbreuken, zoals een heupfractuur, maar ook bij ziekten als kanker en Parkinson. Bij ziekte en (dreigende) ondervoeding is de aanbevolen hoeveelheid eiwit gesteld op 1,2-1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht...". Dat zijn medische claims, wijst de NVWA en dus is er sprake van ernstige misleiding. Innopastry paste de website aan.

Van de in totaal 54 gecontroleerde producten ging het bij 25 producten mis. In 7 gevallen bleek er sprake van 'ernstige misleiding', in 18 gevallen van 'misleiding'. De NVWA deelde 20 officiële waarschuwingen uit en legde 3 bestuurlijke boetes op, aldus de NOS.

Eiwitproducten zijn helemaal hip toonde de NRC deze week ook nog eens aan. De eiwitshakes, traditioneel populair in fitness- en sportomgevingen, zijn nu zelfs overvloedig aanwezig in reguliere supermarkten. In alle smaken en geuren. Zonde van het geld, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering van het Voedingscentrum. Bij een normaal afwisselend eetpatroon krijgen Nederlanders al meer dan genoeg eiwitten binnen, zo'n 85 gram per dag. Hoeveel heb je eigenlijk nodig? Gemiddeld zo'n 58 gram per dag.