Er hebben zich twee nieuwe ongewenste exoten gemeld in ons land. In kassen in Amsterdam en Amersfoort zijn tropische landsnoerwormen gevonden, meegekomen met de internationale potplantenhandel. Reden voor het EIS Kenniscentrum Insecten een oproep te doen voor meer waarnemingen, want misschien zijn deze wormen al wel veel verder verspreid dan nu bekend. Landsnoerwormen kunnen akelige gevolgen hebben voor de bodemgezondheid. Ze eten regenwormen, dieren die essentieel zijn voor de kwaliteit van het bodemleven.
Verreweg de meeste snoerwormen (fylum Nemertea) leven in het water, wereldwijd zijn er maar 15 soorten snoerwormen bekend die op land voorkomen. Van 3 daarvan is bekend dat ze via de potplantenhandel over de wereld zijn verspreid, en inmiddels zijn er daarvan 2 in Nederlandse kassen aangetroffen. De jongste 'aanwinst', in 2023, is de melkwitte landnemertijn Leptonemertes chalicophora.

Het zijn vleeseters, met een glad lichaam die zich voortbewegen over hun eigen slijmspoor, schrijft NatureToday. Kenmerkend is de 'slurf' die ze kunnen uitschieten om prooien te vangen of zich snel voort te trekken (zie onderstaand filmpje).

Snoerwormen voeden zich met regenwormen. En dat zou mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor de bodemgezondheid, want regenwormen zijn een belangrijk schakel in het verwerken van plantenresten in de bodem die ze omzetten in voedingsstoffen voor planten. Dat weten we onder meer dankzij het nijvere nachtwerk van wormenonderzoeker Niels Onrust. En ook (kleinbehuisde) stadsbewoners hebben 'wormenhotels' ontdekt als een populaire manier om hun organisch afval om te zetten in vruchtbare compost.

Grote aantallen landsnoerwormen zouden dus in principe een bedreiging kunnen vormen voor de vruchtbaarheid van de bodem. Maar voor er echt reden is tot alarm, wil het EIS Kenniscentrum Insecten graag weten of de snoerworm zich al verder verspreid heeft in ons land. Vandaar de oproep om waarnemingen door te geven of wormen te verzamelen om deze te laten determineren.

Hoe doe je dat? Kijk op vochtige plekken in kassen of tuinen en stuur een foto naar Waarneming.nl of vang de worm(en) in een afgesloten bakje met wat vochtige bladeren en/of tissue. Neem contact op met eis@naturalis.nl om een afspraak te maken.