De VS zou ‘bijna' een vaccin voor de besmettelijke variant van vogelgriep hebben, aldus minister van landbouw Tom Vilsack. Niet alleen in Europa wordt pluimvee getroffen door de hoogpathogene vogelgriep (HPAI) (vandaag nog werd Noorwegen aan het rijtje toegevoegd). Ook in de Verenigde Staten pakt de vogelgriep vernietigend uit. Tientallen miljoenen kippen worden geruimd om verspreiding tegen te gaan. Met een werkend vaccin is het probleem nog niet opgelost. Uitdagingen rond de uitrolstrategie en de export van vlees zijn ook in de VS onderwerp van discussie. Zo heeft de National Chicken Council (NCC) ernstige bedenkingen bij het vaccin, uit vrees voor exportverliezen.
Honderden miljoenen kippen worden wereldwijd vernietigd om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. De griep heeft zich echter inmiddels tot in onherbergzame plekken overal op aarde in het wild verspreid. Met een werkend vaccin is het probleem bovendien nog niet opgelost. Uitdagingen rond de uitrol van entingen en weerstand tegen gevaccineerd vlees zijn in de VS onderwerp van discussie. Zo heeft de National Chicken Council (NCC) ernstige bedenkingen bij het vaccin. De organisatie vreest minder kip te kunnen exporteren.

HPAI, hoogpathogene vogelgriep, kent in de Verenigde Staten sinds oktober vorig jaar een heropleving. Zo zijn er in de laatste 3 maanden van 2023 ongeveer 20,9 miljoen vogels geruimd uit besmette gebieden om de verspreiding van hoogpathogene vogelgriep te voorkomen. In totaal zijn er sinds de eerste bevestigde uitbraak op 8 februari 2022, ruim 82 miljoen binnenlandse pluimvee- en watervogels overleden aan HPAI of geruimd.

De VS zou nu dicht bij een vaccin zijn, schrijft Food Quality and Safety. Toch kost het nog 18 maanden om voor de specifieke AI-variant waar de VS nu het meest last van hebben, een effectief vaccin gebruiksklaar te maken en uit te rollen.

Dat is niet de enige zorg van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Vilsack vreest dat andere landen de import van gevaccineerd Amerikaans pluimvee zullen beperken. De meeste landen, waaronder de VS, erkennen landen die vaccineren niet als vrij van HPAI vanwege de bezorgdheid dat vaccins de aanwezigheid van de ziekte kunnen maskeren. Daarom accepteren ze geen export uit landen die vaccineren, terwijl zij dat zelf niet doen.

De National Chicken Council (NCC) deelt de exportzorgen van de minister en is daarom helemaal niet zo blij met het vaccin. “De Amerikaanse vleeskuikenindustrie is de op een na grootste exporteur van kip ter wereld. We exporteren ongeveer 18% van onze kippenvleesproductie, ter waarde van meer dan $5 miljard per jaar," zegt een woordvoerder van de NCC. “Als we in de VS beginnen met vaccineren tegen HPAI, zal de vleeskuikenindustrie zijn exportpositie verliezen. Dat zal een aanzienlijke impact hebben op de sector, terwijl het de Amerikaanse economie jaarlijks miljarden en miljarden dollars zal kosten.”

De USDA, het ministerie van Vilsack, zegt een strategie te ontwikkelen om te praten met handelspartners over vaccinaties. Achter de besognes gaat een cruciale vraag schuil: moeten we niet eens beter nadenken over de biosecurity risico's die het gesleep met voedsel over de hele wereld met zich meebrengt?