Als Nederlandse gevangenissen nog maar één dag per week vlees op het menu van de gedetineerden zouden zetten, is de overheid goedkoper uit. Dat concluderen ambtenaren van het ministerie van Financiën. Trouw dook in de winst van de vegetarische keuken voor de bezuinigende Rijksoverheid.
Het Ministerie van Financiën stelt voor om gedetineerden in Nederlandse gevangenissen nog maar één keer per week vlees te voor te zetten.

De maatregel - vooralsnog een luchtballonnetje - kan naar schatting een jaarlijkse besparing van €2 miljoen opleveren en maakt deel uit van een veel bredere 'ombuigingslijst' waarin allerlei bezuinigingsmogelijkheden worden verkend op allerlei beleidsterreinen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is het besparingsidee ontleend aan een inventarisatie van adviesbureau PwC die werd gemaakt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De ambtenaren van Financiën ontdekten dat een vegetarische maaltijd ongeveer €0,50 goedkoper is dan een maaltijd met vlees. Ook het schrappen van een nagerecht levert €0,14 op. Met het achterwege laten van boter als broodsmeersel kan nog eens €0,07 worden bepaald.

Directeur Jaap Brandligt van Bonjo, een belangenorganisatie voor gedetineerden, noemt het vooral een "onzinnig idee van een doorgeslagen vegetariër". Eindelijk kunnen gevangenen, sinds in 2022 de catering opnieuw werd aanbesteed, zelf koken met losse ingrediënten, waardoor ze gezonder en lekkerder eten. Dat kan helpen agressie, depressie en andere ongewenste psychologische en neurologische effecten te verminderen, beschreef Huib Stam hier een paar jaar geleden naar aanleiding van diverse onderzoeken. De weinig smakelijke magnetron-maaltijden die bajesklanten gewoonlijk voorgezet kregen, droegen wat dat betreft weinig bij.

Deze voorstellen komen op een moment dat de kosten per gevangene in Nederland hoger liggen dan in veel andere Europese landen. Versobering van het detentieregime, waaronder uniformering van maaltijden, wordt gezien als een mogelijke oplossing om deze kosten te drukken. Brandligt vindt dat flauwekul. Volgens hem is er de afgelopen tien jaar al genoeg bezuinigd in de Nederlandse gevangenissen en is het vet er wel afgesneden: "Gedetineerden de hele dag op cel houden, dát zou pas een besparing zijn, want dat scheelt gevangenispersoneel. Maar in Nederland gaan we nu eenmaal zorgvuldig om met gedetineerden.”

En als de overheid nou toch die €2 miljoen wil besparen? Brandligt verwacht geen grote weerstand van zijn bajes-klanten tegen het beperken van vleesconsumptie: "Daarvoor zijn gedetineerden in Nederland veel te braaf."