In 2023 had het Amazonegebied te maken met ernstige droogte, vermoedelijk de ergste ooit. Nederland en Duitsland hadden een nat najaar en hebben nu te maken met hevige regenval. Het contrast laat de uiteenlopende gevolgen van klimaatverandering wereldwijd zien.
De droogte in de Amazone leidde tot onbereikbare dorpen, grote bosbranden en de dood van wilde dieren. Onderzoekers vrezen dat deze gebeurtenissen er op wijzen dat het grootste regenwoud ter wereld nu snel een kritiek omslagpunt nadert.

Oliveira Tikuna, die probeerde zijn dorp in de Amazone te bereiken, ondervond de gevolgen van de droogte aan den lijve. Zijn gemeenschap, Bom Jesus de Igapo Grande, werd zwaar getroffen. Gewassen zoals bananen en acai gingen verloren en het dorp raakte geïsoleerd. De abnormale lengte van het droogte-seizoen werd waarschijnlijk veroorzaakt door klimaatverandering en het door de veranderende temperatuur van oceaanstromen van ‘kerstkindje’ El Niño veroorzaakte opwarmende weerpatroon.

Plantenecoloog Flávia Costa ziet de droogte jaar na jaar verergeren en dat plantensoorten niet meer kunnen overleven omdat de rek eruit is. Als de trend zich voortzet, heeft dat grote gevolgen voor de Amazone die normaal functioneert als een koolstofput - een plek waarin de levende natuur koolstof in levende organismen opslaat. Het regenwoud zou kunnen omslaan in een savanne als het patroon doorzet. Het unieke weersysteem van het regenwoud, dat afhankelijk is van de verdamping van bomen, wordt immers verbroken.

Dr. Miriam Marmontel, die al dertig jaar in de Amazone woont, zegt op de BBC dat ze in haar ergste dromen nooit heeft kunnen voorstellen dat ze het regenwoud zo droog zou zien.

De situatie in de Amazone staat in schril contrast met de zware regenval in Nederland en Duitsland. In ons veranderende klimaat kan het komende zomer zomaar weer kurkdroog zijn; het vele water dat nu valt en via de grote rivieren toestroomt, laten we naar de Noordzee stromen.