Bloed bestaat voor 80% uit water en voor 20% uit eiwitten. Dat gooi je dus niet zomaar weg. Het West-Vlaamse bedrijf Veos is de internationale marktleider in het verwerken van dierlijk bloed tot hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en voederindustrie. Een productieproces dat veel water vraagt. Wat is er dan logischer ook het water uit dierlijk bloed te halen? Vooral als je daarmee je waterfootprint met 40% kunt verminderen.
Misschien ken je de foto's nog wel of heb je het zelf nog meegemaakt: bij het slachten van een dier werd het bloed zorgvuldig opgevangen om verwerkt te worden tot bloedworst of bloedpudding. Bij één varken of koe is dat ook wel te overzien, maar toen de veehouderij steeds intensiever werd, ontstond er een teveel aan bloed. "Je kan niet elke dag bloedworst eten", zegt Robert Slee in de Belgische zakenkrant De Tijd.

Slee staat samen met zijn broer Wim aan het roer van het familiebedrijf Veos dat in de jaren '70 van de vorige eeuw opgericht werd door hun vader. Hij ging als eerste op industriële schaal de stoffen in het bloed scheiden. Het startpunt was een melkverwerkend bedrijf, vertelt Slee: "er waren technische aanpassingen nodig, maar de machinerie die je nodig hebt om melk en bloed te verwerken zijn voor een deel vergelijkbaar. Denk aan tanks, leidingen, pompen, reinigingsinstallaties en centrifuges."

De eiwitrijke grondstoffen uit varkens- en runderbloed worden gebruikt in veevoer of als additief om de textuur van vleeswaren als ham te verbeteren, maar ook in braadworst, hamburgers en knakworst. Bloedplasma wordt namelijk, net als kippeneiwit, hard als je het verwarmt, "Daarmee kan je knakworsten een zekere stevigheid en hun typische bite geven," zegt Slee. En kun je "vetten, water en vlees binden, zodat je worsten niet lekken en uitdrogen in de pan of op de barbecue."

350 miljoen liter bloed
Veos groeide in 50 jaar tot wereldleider in de verwerking van varkens- en runderbloed tot ingrediënten voor de voedings- en voederindustrie. Het bedrijf verwerkt jaarlijks in 8 vestigingen, verspreid over België, Frankrijk, Spanje, Polen en Brazilië, 350 miljoen liter bloed van varkens en runderen. De producten worden in 85 landen verkocht en zelfs gebruikt in cosmetica en lichtgewichtbeton.

Water van drinkkwaliteit
Deze week onthulde Veos de nieuwste loot aan de stam. Het bedrijf bouwde een unieke waterzuiveringsinstallatie. Want hoewel bloed voor 80% uit water bestaat, gebruikte het bedrijf heel veel drink- en grondwater. Het productieproces vereiste drinkwater voor de verdunningsprocessen voor voeding en grondwater om de tanks te reinigen waarin het dierlijk bloed wordt opgeslagen. Dat grondwater pompte Veos zelf op. "Om onze duurzame ambities extra kracht bij te zetten en het grondwater op peil te houden, investeerden we in deze waterzuiveringsinstallatie,” zegt Slee. Inmiddels bespaart het bedrijf 40% grondwater door een circulaire techniek.

Daar komt nog heel wat bij kijken. Zo wordt het condensatiewater dat ontstaat tijdens het indampen van bloedplasma eerst door een 'gewone' waterzuiveringsinstallatie geleid. Voorheen kon het dan geloosd worden als 'proper afvalwater', aldus Vilt. Nu gaat het water door 3 extra filters: "een glasfilter voor de overige grove deeltjes, een kaarsenfilter voor de minideeltjes en een omgekeerde osmose zodat zelfs de kleinste deeltjes zoals zout eruit gehaald worden". Het levert Veos per dag 150.000 liter water van drinkkwaliteit op, dat het bedrijf inzet als proceswater om de installaties te reinigen. "We kennen allemaal de droogteproblematiek en iedereen beseft dat de industrie zich zal moeten aanpassen”, zegt Slee. “Dit mag ons niet overkomen, dus nemen we het heft in eigen handen.”