Doorgaan, stoppen, aanpassen of bevriezen. Dat zijn de opties die de gemeente Ede heeft nu de Raad van State het bestemmingsplan voor de World Food Center Experience vernietigde. Voor de betrokken wethouder, Leon Meijer, staat één ding als een paal boven water: in de huidige opzet en tijdsspanne kan de Experience niet doorgaan. Maar voor een gedragen besluit is tijd nodig en dus worden de scenario's de komende tijd uitgewerkt, zodat er in mei/juni een voorkeursscenario ligt.
We willen Ede op het gebied van goed voedsel op de kaart zetten, het moet een bruisend stukje Ede worden. Reuring in dat gebied, met ook bedrijven. Er zitten al zo´n veertig tot vijftig start ups
"We hebben er vanaf 2012 aan gewerkt. Het is te makkelijk om nu te zeggen dat we ermee stoppen," zegt wethouder Leon Meijer in Ede Stad. De uitspraak van de Raad van State waarmee het bestemmingsplan van de World Food Center Experience werd vernietigd, hakt er flink in. "We staan op het punt dat we het niet weten, we kunnen nu geen gedragen besluit nemen”, legde hij uit tijdens de raadsvergadering.

De World Food Experience zou de parel in de kroon van het World Food Center moeten worden. Het oorspronkelijke idee voorziet in een voedselattractiepark gekoppeld aan de Mauritskazerne waar zo'n 300.000 bezoekers per jaar alles over voeding en voedsel te weten kunnen komen, in een driedimensionale omgeving. De gemeente Ede heeft een bedrag van €6 miljoen gereserveerd en de provincie Gelderland heeft €17 miljoen klaar staan. Maar de plannen staan op losse schroeven sinds de Raad van State de stikstofonderbouwing van de gemeente afkeurde.

Daar wil Meijer zich niet bij neerleggen. "De effecten van de uitspraak van de Raad van State gaan we met juristen bekijken. De Raad van State heeft een klein stukje van het plan voor het hele terrein vernietigd," zegt hij. "We willen Ede op het gebied van goed voedsel op de kaart zetten, het moet een bruisend stukje Ede worden. Reuring in dat gebied, met ook bedrijven. Er zitten al zo´n veertig tot vijftig start ups.” Niet alleen beginnende bedrijven; ook Foodlog en tal van andere al veel langer bestaande bedrijven hebben zich in de inmiddels geheel gevulde oude en al bruisende Mauritskazerne gevestigd. Volgens de NOS is sprake van een 'leegstaande Mauritskazerne'.

De volgende stappen zijn dat de gemeente samen met de provincie 4 'mogelijke denkrichtingen' gaat onderzoeken, aldus de NOS. In maart moet er dan een 'grove uitwerking' liggen en in mei/juni moet het voorkeursscenario klaar zijn. De Edese gemeenteraad wil er in elk geval dicht op zitten en niet "over enkele maanden geconfronteerd worden met een voorstel waar alleen ja of nee op kan worden gezegd", schrijft Ede Stad. De gemeenteraadsleden zijn vooral bang voor de oplopende kosten, die inmiddels van €33 miljoen tot €53 miljoen zouden zijn opgelopen.

De scenario's:
  1. Doorgaan met het huidige plan voor zover dat haalbaar is
  2. Aanpassen bijvoorbeeld door het schrappen van de geplande aanbouw (voordeel: indienden van een nieuw plan is juridisch minder ingewikkeld, nadeel: minder bezoekers maken de business case minder rendabel)
  3. Bevriezen tot een moment dat de stikstofproblematiek minder speelt (of stikstofruimte vinden om extern te salderen, wat enkele jaren kan duren)
  4. Stoppen (nog totaal onduidelijk is wat daar de financiële en juridische gevolgen van zijn).


Hoe dan ook, Meijer is vast van plan 'niet te verslappen' en wil Ede met de Experience op de kaart te zetten als 'hoofdstad van het voedselbewustzijn'.