4
Fotocredits: 'Artist Impression World Food Experience Ede', WFC

FlashRechter zet streep door World Food Center Experience in Ede

De bouw van de World Food Center Experience, het in 2010 bedachte prestigeproject waarmee de gemeente Ede en de provincie Gelderland de oude Mauritskazerne definitief tot kroonjuweel in de Food Valley wilde ontwikkelen, is door de Raad van State gedwarsboomd. Er is geen natuuronderzoek gedaan naar de effecten van de ongeveer 1.000 bezoekers per dag waar het centrum op hoopt.

Het plan voor de World Food Experience, een mega-attractie over food, die jaarlijks 330.000 bezoekers zou moeten trekken, maakt deel uit van het World Food Center dat verrijst achter de Mauritskazerne in Ede (waar ook Foodlog kantoor houdt).

Voor de aan de rand van het kazerneterrein geplande 1.850 woningen is indertijd een natuurwetvergunning (Wnb) afgegeven. De gemeente wilde deze Wnb-vergunning via een omweg gebruikten voor de WFC-Experience. Daar maakte de stichting Milieuwerkgroepen Ede bezwaar tegen: de plannen, en met name de toestroom van die honderdduizenden bezoekers, zouden grote nadelige gevolgen hebben voor het naastgelegen Natura 2000-gebied de Veluwe.

Dat vindt de Raad van State ook. Er is nieuw natuuronderzoek nodig. En dan moet er gewoon weer een nieuwe natuurwetvergunning aangevraagd worden. Het is de vraag of de gemeente Ede nog door zal willen: het oorspronkelijke budget van €55 miljoen is door gestegen kosten voor materialen en personeel inmiddels simpelweg te laag.

Gelderlander - Wéér tegenslag voor geplaagd megaproject: rechter zet streep door plannen World Food Center Ede | Foto, 29 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 29 dec '22
  • 22:58

Wij krijgen inmiddels de nodige vragen of het besluit ons raakt. Het antwoord is nee: we houden kantoor in de oude kazerne.

Op de opmerking van Joep:
- direct achter het terrein ligt bos De Sysselt (met het nodige wild: zwijnen, reeën en zelfs de wolf en een uitgebreide vogelstand)
- de bouw vind ik eerlijk gezegd nu al gênant en de drukte in het bos neemt alleen maar toe door ook de bouw van woningen rond de Simon Stevin- en Elias Beeckmankazernes iets verderop
- ik zie veel meer in een virtueel WFC dat wereldwijd kan opereren met fysieke events in de huidige conferentiezaal en 's zomers op het parkeerterrein (tent) en de stormbaan daarachter in Ede en vooral elders in de wereld.
- dat laat de hazen die er nog altijd lopen ook hun ruimte houden al vrees ik dat ook zij hun langste tijd gehad hebben door al die woningbouw en auto's

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 29 dec '22
  • 22:16

Tegenvaller voor het warmtenet van Ede dat lokaal hout verslindt tot de Veluwe op is.

Uit de Gelderlander:
'... het naastgelegen zwaar beschermde Natura 2000-gebied ....'
Hoezo 'zwaar beschermd', verboden toegang of? Zo dicht bij een grote drukke plaats als Ede en doorkliefd met paden vanuit de woonwijken en parkeerplaatsen, is een Natura 2000 gebied al zwaar beschadigd, ook al zie je dat niet.

Gert van der Hoek
  • #2
  • 29 dec '22
  • 16:02

Schiphol daarentegen, mag per 1/1 a.s. groot onderhoud uitvoeren aan enkele start/landingsbanen.
Zonder vergunning en zonder handhaving. Met een kul onderbouwing. Precedent voor de PAS-melders?

PS: brief vd Wal, toetsing rechter moet (en gaat) nog komen.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #1
  • 29 dec '22
  • 12:59

Waar ik sprakeloos geniet
van alle waanzin die ik ziet

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.