Met de verkoop van de Ben & Jerry's-activiteiten in Israël aan een lokale licentiehouder heeft Unilever zich de woede van het eigen merk Ben & Jerry's zelf op de hals gehaald. "Hoewel onze moedermaatschappij deze beslissing heeft genomen, zijn wij het er niet mee eens .... Wij blijven van mening dat het niet strookt met de waarden van Ben & Jerry's dat ons ijs wordt verkocht in de bezette Palestijnse gebieden." Vorig jaar besloot Ben & Jerry's juist de licentie van American Quality Products van Avi Zinger, dat al een licentie had sinds 1987, niet te verlengen. AQP verkocht Ben & Jerry's-ijs ook in de bezette Palestijnse gebieden en dat stuitte Ben & Jerry's tegen de borst. Bij de overname van Ben & Jerry's door Unilever in 2000 heeft het eigenzinnige ijsbedrijf veel vrijheden bedongen. Zo heeft Ben & Jerry's een onafhankelijk bestuur om zijn 'sociale missie' te bevorderen. Hoeveel autonomie dat bestuur uiteindelijk heeft, is de vraag nu moederbedrijf Unilever op grond van het oppertoezicht op operationele en financiële beslissingen de terugtrekking van Ben & Jerry's uit Israël feitelijk ongedaan maakt.
Toen Ben & Jerry's bekend maakte de licentieovereenkomst met zijn Israëlische partner niet te verlengen, werd dat gezien als een van de meest in het oog springende boycotten door een bekend merk van Israëls nederzettingen op de westelijke Jordaanoever. Het besluit leidde tot internationale reuring.

Unilever zal overigens de licentiehouder geen Ben & Jerry's-ijs laten maken, maar ijs in dezelfde smaken en met dezelfde verpakking onder Hebreeuwse en Arabische namen op de markt laten brengen. Jammer, vindt bijvoorbeeld aandeelhouder KLP, het grootste pensioenfonds van Noorwegen. "Teleurstellend is dat Unilever is gezwicht voor de druk en winst belangrijker vindt dan mensenrechten, in schril contrast met Ben & Jerry's, dat een principieel standpunt innam tegen de illegale en wrede bezetting door de Israëlische regering," zegt Kiran Aziz, hoofd Responsible Investments.

Wel tevreden is het Simon Wiesenthal Center (SWC), dat woensdag officieel werd ingelicht door een telefoontje van Unilever-ceo Alan Jope. "Wij prijzen Unilever voor het feit dat zij eindelijk het juiste doet en een einde maakt aan de anti-Israël, anti-semitische en anti-vrede boycot door extremisten in het bestuur van Ben and Jerry's," zeiden rabbijn Marvin Hier, oprichter en ceo van het SWC en rabbijn Abraham Cooper, SWC's associate dean en directeur van Social Global Action, in een gezamenlijke verklaring. "Dit is een scherpe afwijzing van de Boycot Divestment Sanctions (BDS)-beweging door een van 's werelds grootste bedrijven."