Dat stikstofminister Christianne van der Wal vrijdag, na het bekendmaken van haar stikstofplannen, tientallen boze boeren voor haar voordeur aantrof, was "duidelijk een verkeerde inschatting" van de nationale veiligheidscoördinator NCTV, schrijft de NRC vandaag. Ook landbouwminister Henk Staghouwer werd belaagd, maar was nét op tijd vertrokken van het adres waar hij op werkbezoek was. Zijn ambtenaren werden wel klemgereden. Dat zal Staghouwer niet nog een keer overkomen.
Aanstaande vrijdag zou Staghouwer op werkbezoek gaan bij een boer in Renswoude. Dat bezoek is nu afgelast. Niet omdat Staghouwer gevaar zou lopen, maar omdat de veiligheid van de boer waar hij op bezoek zou gaan, ernstig in gevaar komt.

De betreffende boer, Jos Verdam uit Renswoude, ontving de afgelopen dagen steeds meer intimiderende berichten van bijzonder onaangename aard. "De boer zelf zegt dat hij vreest voor wat er op zijn erf gebeurt als we het bezoek door laten gaan”, zegt voorlichter Johannes de Vries van de ChristenUnie. Het werkbezoek zou plaatsvinden in het kader van de ‘ChristenUnie Zomertour’. Verdam, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie (CU), is zelf ook kritisch op de stikstofplannen maar wilde daarover graag met de minister in gesprek gaan.

Het gesprek gaat door, zonder de minister maar met Tweede Kamerleden Gert-Jan Segers en Pieter Grinwis van de CU. Kennelijk is dat niet zo gevaarlijk. "Het is belangrijk om ook als de spanning in de samenleving oploopt met elkaar in gesprek te blijven", zegt Segers. Staghouwer betreurt het verstek te moeten laten gaan, maar "als dat ten koste dreigt te gaan van de boer waar we op bezoek komen en het raakt aan zijn veiligheid, dan is dat niet verstandig.”

Actieorganisatie Farmens Defence Force maakte vandaag ook haar stikstofplannen bekend. Er komen 'prikacties', zegt voorman Mark van den Oever en er gaat geld ingezameld worden, om stikstofboegbeeld Johan Vollenbroek met diens eigen wapens te bestrijden. Via de juridische weg dus.