De volledige Tweede Kamer viel vanmorgen over minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) heen, toen zij opperde werkloze Franse jongeren uit probleemwijken (de 'banlieues') te halen om te komen werken in de Nederlandse horeca of tuinbouw. Die sectoren kampen immers met een groot personeelstekort. Arbeidsmigranten zijn meer dan nodig en Van Gennip zei eerder al liever arbeidsmigranten uit de Europese Unie naar Nederland te halen, dan uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië.
Geen goed woord hebben de Tweede Kamer-partijen over voor het balletje dat Van Gennip opgooit. "Frankrijk staat in de fik. En u wil die probleemjongeren naar hier halen om in de horeca in de weer te gaan. Krankzinnig" (PVV), "kansloos plan" (VVD), "waanzin" (FvD), "ontzettend slecht en wereldvreemd plan" (SP). Eerst maar eens de drempels slechten voor de één miljoen Nederlanders die buiten het arbeidsproces staan. Ja, dat heeft uiteraard ook voor Van Gennip de prioriteit. Er ligt dan ook geen 'plan', lichtte ze toe in het vragenuur vanmiddag. "Er ligt geen plan om Franse jongeren naar Nederland te halen. Maar er zijn wel plannen om arbeidsmigranten van buiten Europa te halen. Dan zeg ik: er is in eigen land en de EU nog genoeg onbenut arbeidspotentieel.”

Daar denken de sectoren die het moeilijk hebben toch lichtelijk anders over. In Nieuwe Oogst reageert Glastuinbouw Nederland dat maar al te vaak "de indruk wordt gewekt dat 'je een blik uitkeringsgerechtigden kunt opentrekken' en die aan het werk kunt zetten in de glastuinbouw." Maar niets is minder waar, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra. "Verse groenten, fruit, planten en bloemen zijn kwetsbare producten die vakkundig, handmatig moeten worden verzorgd en geoogst. Plukken en oogsten moet je kunnen en moet je willen."

En ook de horeca is waarschijnlijk niet geholpen met Franse krachten. Frankrijk kampt zelf al maanden met een enorm tekort aan vooral serveerders en keukenhulpen. Naar schatting zijn er zo'n 250.000 tot 300.000 vacatures in de Franse horeca. Ook in Frankrijk staan mensen niet te springen om voor het minimumloon te komen werken in een sector die zich kenmerkt door ongunstige werktijden en een veelal autoritaire managementstijl? "Hard schreeuwen naar ondergeschikten in de keuken is nu nog vaak de norm," aldus het FD. En dan zouden ze wel naar Nederland komen?

Het zal verder niemand verrassen dat de voorgestelde oplossing van de Franse werkgeversorganisatie UMIH om dan maar Tunesische werklozen naar Frankrijk te halen, op veel kritiek stuit. Van de Fransen dit keer.