Na het afkondigen van de Russische ban op Europese agrarische producten, waaronder zuivel, dachten diverse Europese producenten een slimme sluiproute gevonden te hebben. Ze probeerden hun producten via Zwitserland - geen EU-lid - alsnog door te sluizen. Maar de Zwitserse autoriteiten staken daar al snel een stokje voor: alleen écht in Zwitserland geproduceerde producten mogen als 'Zwitsers' geëxporteerd worden.

En zoveel landbouwproducten hebben die Zwitsers niet eens. Maar ze hebben wel: kaas. De export daarvan is dan ook spectaculair gestegen, meldt de Landwirtschaftlicher Informationsdienst (LID), aldus Boerderij.

Vervijfvoudiging
Werd in september 2013 28 ton Zwitserse kaas naar Rusland geëxporteerd, de afgelopen septembermaand was dat 160 ton. Rusland heeft vier Zwitserse zuivelbedrijven gecertificeerd. Op dit moment leveren zij nog vooral kazen uit het goedkope segment (raclettekaas), maar ze streven er alle vier naar ook de luxere speciaalkazen (Emmenthaler, Gruyère en Tête de Moine) te leveren. Als volgend jaar het embargo afloopt, hopen zij zich een positie te hebben verworven bij de Russische middenklasse die het zich kan veroorloven wat meer uit te geven aan buitenlandse luxeproducten, schrijft Schweizerbauer.ch.

Fotocredits: Smabs Sputzer
Dit artikel afdrukken