De afgelopen weken liepen de gemoederen hoog op. De directie van DOC Kaas, de tweede kaasmaker van Nederland, bereidde een fusie voor met de tienmaal grotere Duitse zuivelaar DMK. Drie jaar geleden ketste een eerdere poging tot samengaan met de Duitsers af toen een onverwacht groot aantal DOC Kaas-leden tegen het voorstel stemden.

Informatiebijeenkomsten
Ook dit keer was er sprake van veel onrust onder de leden. De media hadden het zelfs over een 'zuiveloorlog'. Het Nederlandse A-ware probeerde samen met een paar andere middelgrote zuivelmakers een 'Nederlandse kampioen' te vormen. Op het laatste moment bleek er ook nog een bod van een andere Duitse zuivelproducent, Hochwald, te liggen. De melkveehouders werden bestookt met de ene informatie-bijeenkomst na de andere. Een verzoek tot uitstel van de stemming werd verworpen. Ondertussen bleef de directie van DOC Kaas onverstoorbaar verkondigen dat ze een goed voorstel met DMK hadden uitgewerkt.

95,3% vóór
Bij de speciale ledenvergadering vandaag in Zwolle, gaf een grote meerderheid van de DOC-leden de directie gelijk. Van de 1.100 leden was 84% naar Zwolle gekomen. Van de aanwezigen stemde 95,3% voor de fusie met DMK.

Het samengaan van DOC Kaas en DMK leidt tot een Nederland-Duits zuivelblok met een gezamenlijke omzet van ruim €6 miljard, schrijft het FD. Ter vergelijking: marktleider FrieslandCampina komt aan een internationale omzet van ruim €11 miljard.

DOC Kaas kan dankzij de fusie internationaal gaan groeien. DMK krijgt er een Nederlands kwaliteitsmerk mee in handen waarmee het zijn internationale positie verder kan uitbouwen. Wat de fusie voor het kwaliteitsimago van Nederlandse kaas gaat betekenen, blijft ongewis. De pogingen om DOC Nederlands te houden, werden gemotiveerd door angst dat de overname het einde van het Nederlandse kwaliteitsimago in zuivel zou kunnen inluiden.

Fotocredits: still uit bedrijfsfilm DOC Kaas, DOC Kaas
Dit artikel afdrukken