Zuid-Korea heeft zondag met onmiddellijke ingang de import van alle pluimvee en pluimveevlees uit de Verenigde Staten opgeschort. Het motief: vermijden van de import van vogelgriep.

Quarantainemaatregel
Het bericht doet hier en daar de wenkbrauwen rijzen. Zuid-Korea heeft namelijk zelf op dit moment ook te maken met een uitbraak van vogelgriep, net als nog 17 landen. Maar de importstop moet gezien worden als een "quarantainemaatregel teneinde te voorkomen dat het [hoog pathogene] HPAI-virus het land binnenkomt", meldt het Ministerie van Landbouw op Reuters.

H5N8, maar alleen in het wild
In de VS zijn twee vormen van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels (pijlstaarteenden) in de staat Washington. Het gaat om de H5N8-variant die op dit moment ook ons land en Europa in zijn greep houdt, en H5N2. Geen van beide griepvarianten is in commercieel gehouden pluimvee aangetroffen en er is volgens de Amerikaanse landbouwautoriteiten geen gevaar voor de volksgezondheid.

Zuid-Korea importeerde de eerste 11 maanden van dit jaar 63.245 ton pluimveevlees en 264.000 levende kuikens. Voor schaarste hoeft Zuid-Korea niet te vrezen, aangezien de binnenlandse productie de komende maand 17,5% hoger zal liggen dan vorig jaar in deze periode en uit zal komen op 67.000 ton, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie. Dat is nog meer dan de jaarlijkse import uit de VS.

In Nederland wordt de smient, een schuwe wilde eendensoort, als verspreider aangewezen.

Fotocredits: 'I like quackers', miss_jayne
Dit artikel afdrukken