Graag zien we er een beetje uitleg bij zodat de niet-specialisten leren waar ze naar kunnen kijken om hun kennis op te vijzelen. En hoe kan het eigenlijk dat we dit tegenwoordig juist bij ons kunnen telen?
Nieuwe inzendingen voor Foodlogs zomerquiz? Stuur ze naar cecile@foodlog.nl.
Fotocredits: Astrid Spijkers
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat doe ik ok beste Dirk, ik zaai minstens 3 zaadjes en de sterksten laat ik later staan, maar zoals ik al zei, vorig jaar begon ik net, ik was blij met 1 MM bak waar ik in juli 2 tomatenplanten in kwijt kon. Dit jaar heb ik totaal 14 kersentomatenplanten in potten en 4 tiny tim in potten staan, gewoon omdat ik dit jaar 2 MM bakken heb en de rest anders heb kunnen doen, in potten dus. Je begint ergens aan en dan is het kijken hoe of wat, voor hetzelfde had ik van alles gekocht vorig jaar en het niet leuk gevonden, das ook zonde geld toch?
arme astrid, je krijgthier behoorlijk de wind van voren, maar misschien heb je er wat aan, om sterke plantjes te kweken kun je ze idd beter niet te dicht opeen zetten, beter nog een tegelijk (of 2 en dan direct na opkomst 1 afnijpen, voor geval er maar eentje kiemt) in een potkluitje, en dan met kluit en al verplanten.en om terug te komen op Cecile's vraag: het schijnt dat ze tegenwoordig rassen gekweekt hebben die het tot in Archangelsk goed doen (staan in Rusland steevast in de datsja's), een echt tropisch gewas is het ook niet (tomatl is indiaanse naam, stamt van de Aztekische hooglanden), als het echt heet wordt (Afrika) zet hij geen vrucht meer door gebrekkige bestuiving. tot jaren 1980 heb ik ze altijd met plezier en sukses geteeld in NL, maar sindsdien geen enkele gezonde vrucht meer door de nieuwe phytopthoras, en vraag me af of er al resistente rassen zijn voor in de moestuin die het zonder fungiciden redden.
Idd, tomaatjes, van een honing kersentomaatje wel te verstaan, gewoon de zaadjes uitgeknepen, eerst in vermiculiet vorgezaaid en later overgezet in die bakjes, wel met een aantal kiemen bij elkaar zoals je ziet, omdat ik vorig jaar nog niet veel bakjes enz had om veel te kunnen verspenen. Ik heb ze ff laten groeien tot ik zag welke het sterkst waren.
De foto is idd iets onscherp, was 1 van mijn eerste pogingen om makro met mijn digitale camera te maken, iets wat mij nog steeds vaker niet dan wel lukt, LOL!!
Jammer dat de foto net niet scherp is (opzet?), dan zou je wellicht aan de behaarde steeltjes kunnen zien dat het geen paprika betreft, maar enkele ontluikende tomatenplantjes.
Ja inderdaad, of slordig gezaaid ...