De Britse Chief Medical Officer Dame Sally Davies deed tijdens een lezing op de Universiteit van Cambridge de uitspraak: "'Zieke dieren kunnen we misschien beter afmaken dan ze volstoppen met antibiotica. Dat lijkt me een veel betere oplossing omdat ze dan die antibiotica ook niet kunnen doorgeven", schrijft Boerderij. Daves noemde eerder al de toenemende antibiotica-resistentie een 'tikkende tijdbom'.

De uitspraak is haar op veel kritiek komen te staan. Zo wijst de British Veterinary Association de suggestie van de hand. Voorzitter Robin Hargreaves: ''Vee afmaken is onzin, zowel uit een oogpunt van volksgezondheid als van de plattelandseconomie." Volgens Hargreaves lopen dierenartsen voorop 'waar het gaat om het verantwoord gebruik van antibiotica in alle diersoorten'.

Ook de boerenorganisatie National Farmers Union uit kritiek: ''De suggestie is duidelijk niet praktisch en ook onbetamelijk. Dat zou een onverantwoord verlies betekenen van dieren die essentieel zijn voor de voedselproductie. Britse boeren hebben de meest strikte veiligheidsmaatregelen waar het gaat om het gebruik van antibiotica en andere medicijnen. Zij spelen een cruciale rol bij de behandeling van zieke dieren, en dieren worden net als mensen zo nu en dan ziek.''

Dame Sally bekritiseerde in haar toespraak overigens ook humane dokters die maar met gulle hand antibiotica uitdelen, schrijft FarmersGuardian.
Dit artikel afdrukken