Omdat de Europese Unie graag een vrijhandelsverdrag wil sluiten met de Verenigde Staten dreigt Europa de zogenaamd chloorkip te moeten toelaten. Voor wat hoort wat, zeggen de Amerikanen die graag landbouwproducten naar ons willen exporteren. In Duitsland zijn de gemoederen daarover hoog opgelopen. Zo hoog, dat Angela Merkel nog eens duidelijk heeft laten weten dat de chloorkip wat haar betreft een breekpunt zal zijn. Dan maar geen export van technologie en andere industrieproducten naar de VS die hier voor banen en welvaart moeten zorgen.

End of pipe
Wat is een 'chloorkip'? Dat is vlees dat voor het naar de consument gaat even totaal ontsmet is met ... chloor. Dat is een probaat middel om alle lelijke beestje die op verse producten kunnen zitten dood te maken. Dat doen Amerikanen om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk mis kan gaan. Het is zo probaat dat de hygiëne en veiligheid in de processen voorafgaand aan de chloorbehandeling veel minder belangrijk wordt dan bij ons.
Toen ik na de Zembla Uitzending over poepvlees van vorig jaar op bezoek ging in de kalverslachterijen van Van Drie, vertelde men mij daar dat Amerikanen zeer onder de indruk zijn van de veiligheid in onze productie- en verwerkingsprocessen van vlees vóór het laatste stap: het product klaarmaken om het in een pakje naar de consument te doen. Waar Amerikanen hun aandacht concentreren op het dood maken van alle mogelijke beestjes aan het einde van het proces -'end of pipe' - doen wij dat al kilometers eerder.
Merkel weet dat Duitsers houden van fatsoenlijk eten en kiest daarom tegen het extra verlagen van de exporttarieven voor Siemens-apparatuur, producten van Bayer en VW's, BMW's en Mercedessen.

Grote uitverkoop
Wij zitten, zo zegt Dick Belderbos hier altijd weer, met onveilige ESBL-kip. Volgens de kritische Nederlandse microbioloog Jan Kluytmans zou je die gewoon moeten bestralen. Dan gaat de besmetting ook weg. Maar chloreren kan natuurlijk net zo goed. Bestralen is bovendien verboden in de EU.

Dat leidt tot de gedachte waar Merkel nu eigenlijk tegen is: tegen veilige kip of tegen het handelsakkoord met VS?

Ik sprak vorige week op een congres waar ook Frans van Dongen, Nederlands vleeslobbyist bij de EU, aanwezig was. Van hem leerde ik dat de EU zijn landbouwproductie al bij een aantal handelsakkoorden heeft verkwanseld om meer auto's te mogen exporteren. Volgens hem is dat geen beste zaak. Juist eieren en kippen lijkt de EU zodanig te hebben verkwanseld in ruil voor de export van Duitse en Franse auto's dat we niet verbaasd moeten zijn als er binnenkort flink wat eieren en kippen van elders op ons bord komen. Die zijn immers goedkoper en rijden de onze finaal van de sokken. Wij stellen hoge eisen aan diervriendelijkheid en voedselveiligheid maar maken er uiteindelijk economisch te weinig mee klaar. Als we daar niet beter mee leren omgaan, houden we gewoon grote uitverkoop, zei hij vorige week.

In Nederland is dit nauwelijks een issue. In Duitsland is het al maanden een onderwerp van jewelste. Merkel is tegen, terwijl ze een groot autobelang heeft. Wat vinden wij er eigenlijk van? Chloorkip is even vrij van kwalijke beestjes als bestraalde, maar willen we zonder eigen Europese kip?

Fotocredits: Aanbieding Hoogvliet, uitsnede
Dit artikel afdrukken