End of pipe
Wat is een 'chloorkip'? Dat is vlees dat voor het naar de consument gaat even totaal ontsmet is met ... chloor. Dat is een probaat middel om alle lelijke beestje die op verse producten kunnen zitten dood te maken. Dat doen Amerikanen om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk mis kan gaan. Het is zo probaat dat de hygiëne en veiligheid in de processen voorafgaand aan de chloorbehandeling veel minder belangrijk wordt dan bij ons.
Toen ik na de Zembla Uitzending over poepvlees van vorig jaar op bezoek ging in de kalverslachterijen van Van Drie, vertelde men mij daar dat Amerikanen zeer onder de indruk zijn van de veiligheid in onze productie- en verwerkingsprocessen van vlees vóór het laatste stap: het product klaarmaken om het in een pakje naar de consument te doen. Waar Amerikanen hun aandacht concentreren op het dood maken van alle mogelijke beestjes aan het einde van het proces -'end of pipe' - doen wij dat al kilometers eerder.
Merkel weet dat Duitsers houden van fatsoenlijk eten en kiest daarom tegen het extra verlagen van de exporttarieven voor Siemens-apparatuur, producten van Bayer en VW's, BMW's en Mercedessen.
Grote uitverkoop
Wij zitten, zo zegt Dick Belderbos hier altijd weer, met onveilige ESBL-kip. Volgens de kritische Nederlandse microbioloog Jan Kluytmans zou je die gewoon moeten bestralen. Dan gaat de besmetting ook weg. Maar chloreren kan natuurlijk net zo goed. Bestralen is bovendien verboden in de EU.
Dat leidt tot de gedachte waar Merkel nu eigenlijk tegen is: tegen veilige kip of tegen het handelsakkoord met VS?
Ik sprak vorige week op een congres waar ook Frans van Dongen, Nederlands vleeslobbyist bij de EU, aanwezig was. Van hem leerde ik dat de EU zijn landbouwproductie al bij een aantal handelsakkoorden heeft verkwanseld om meer auto's te mogen exporteren. Volgens hem is dat geen beste zaak. Juist eieren en kippen lijkt de EU zodanig te hebben verkwanseld in ruil voor de export van Duitse en Franse auto's dat we niet verbaasd moeten zijn als er binnenkort flink wat eieren en kippen van elders op ons bord komen. Die zijn immers goedkoper en rijden de onze finaal van de sokken. Wij stellen hoge eisen aan diervriendelijkheid en voedselveiligheid maar maken er uiteindelijk economisch te weinig mee klaar. Als we daar niet beter mee leren omgaan, houden we gewoon grote uitverkoop, zei hij vorige week.
In Nederland is dit nauwelijks een issue. In Duitsland is het al maanden een onderwerp van jewelste. Merkel is tegen, terwijl ze een groot autobelang heeft. Wat vinden wij er eigenlijk van? Chloorkip is even vrij van kwalijke beestjes als bestraalde, maar willen we zonder eigen Europese kip?
Fotocredits: Aanbieding Hoogvliet, uitsnede
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, Nederland voelt wel een beetje als een ontwikkelingsland aanvoelt als het op handhavingsbeleid van de overheid aankomt. Er loopt gewoon te weinig handhaving rond. Vergelijk het met het verkeer. Als er geen blauw genoeg rondloopt, wordt het een puinhoop. Onze NVWA stelt alles in het werk om het toezichtsgat te dichten. Struikelpunt blijft het gebrek aan kennis binnen de dienst. Vooral grondstoffen en warenkennis is een gemis daar. Dan die lunchroom app, getuigt van stuntelig omgaan met de nieuwe media.
@24: en toch is het in de VS nog veel erger...
Bijna wekelijks krijg ik een chloorbehandeling in een plaatselijk zwembad. De hoeveelheid chloor in Nederlandse zwembaden zou gigantisch naar beneden kunnen als het vieze volkje zich VANTEVOREN fatsoenlijk zou douchen. Men weigert dat te doen, en zwembaden interesseert het blijkbaar ook niet.
Als je trouwens het chloor ruikt, is het niet vanwege een tevéél, maar juist vanwege een tekort (of in ieder geval foute samenstelling van het water). Zo af en toe zwem ik ook nog in zee, één grote bak met chloor.
Zijn er meer mensen die degelijke risico's durven nemen?
M'n kip hoeft niet in de chloor, die wordt bij ons thuis gewoon gebakken, gegrild of tot soep gekookt. Nog 'nooit' ziek van geworden.
Vanavond op ZDF, met een hoog gehalte aan "was wäre wen oder hätte können sein".
http://www.zdf.de/zdfzoom/zdfzoom-gefahr-aus-dem-stall-33389446.html
IJsbrand, hoe kon het gebeuren dat Nederland door alle voedselschandalen inmiddels aanvoelt als een ontwikkelingsland?