Dat blijkt echter een illusie. Nieuw onderzoek zou uitwijzen dat de hoeveelheid alcohol een bepalende trigger is, niet de oorspronkelijke vorm van de alcohol. Proefpersonen die in 24 uur 1 glas dronken, of dat nu bier, wijn of sterke drank was, liepen weinig verhoogd risico op een herhaalde jichtaanval. Twee glazen alcohol verhoogde het risico met 36%, twee tot vier met 50%. Bij mannen scoorde wijn het slechtst: 1-2 glazen wijn deed het risico op een herhaalde jichtaanval met 138% toenemen, waar 2-4 biertjes 'slechts' een 75% verhoogd risico opleverde.
Dat meldt Reuters, naar aanleiding van nieuw onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Medicine.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je jicht hebt kun je dat verhelpen door veel aardbeien te eten. Niemand minder dan de beroemde plantkundige Linnaeus is van zijn jicht afgekomen door in het bosaardbeienseizoen dagelijks een bord vol aardbeien te eten. Althans, dat beweerde hij zelf in een van zijn dagboeken.
Of Linnaeus daar wijn bij dronk heb ik niet kunnen achterhalen.