De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar het volledig uitbannen van transvetten in alle Europese voedingsmiddelen.

'European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020'
In haar nieuwe 'European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020' streeft de WHO naar 'het transvet-vrij maken van Europa'. Hoewel er in veel landen en bij veel levensmiddelenfabrikanten grote vooruitgang is geboekt met het uitbannen van gezondheidsbedreigende transvetten, zijn 'populaire voedingsmiddelen met grote hoeveelheden transvetten nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar, met name in sommige delen van de EU en in bepaalde marktsegmenten', citeert FoodNavigator.

Vooral armere bevolkingsgroepen zijn kwetsbaar
Volgens een recente Deense studie is het gehalte aan transvetten in voedingsmiddelen tussen 2005 en 2009 drastisch afgenomen. Daarmee vermindert ook het risico op hart- en vaataandoeningen (en -doden) aanzienlijk. Maar de WHO maakt zich nog steeds zorgen: "Ondanks deze vooruitgang blijft het ontbreken van beleid in veel delen binnen de EU een punt van zorg. De meeste consumenten weten niet dat sommige soorten voedsel hoge hoeveelheden transvetten bevatten. Daardoor kunnen sommige bevolkingsgroepen, in het bijzonder armere mensen, erg veel transvetten binnenkrijgen". Voedingscategorieën die zorgen voor de hoogste inname van transvetten zijn koekjes, snacks en gefrituurde producten. Ook automatenkoffie met melk, gedroogde koffiecreamers, cappucino in poedervorm en gedroogde sausmixen vormen een ongemerkte vorm van dagelijkse transvetconsumptie.

De regio-directeur voor Europa, Zsuzsanna Jakab, zei bij een bijeenkomst afgelopen week: "Een algeheel verbod zou de zorg over een eventueel te grote inname door de meest kwetsbare groepen wegnemen maar zou geïmplementeerd moeten worden in de context van het verbeteren van de algehele voedingswaarde van levensmiddelen, vooral zonder toename van verzadigde vetten. De WHO zal lidstaten helpen bij het bepalen van beleidsmaatregelen die passen in de nationale context."

Self Nutrition Data brengt een - op de Amerikaanse markt gerichte - lange lijst van producten en hun gehalte aan transvetten. Op de ingrediëntendeclaratie van een product zijn transvetten te herkennen aan de omschrijvingen '(gedeeltelijk) gehard plantaardig vet' of 'gehydrogeneerd vet'.

Fotocredits: Alan
Dit artikel afdrukken