Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Hij deed zijn uitspraken in de Noorse krant Verdens Gang. Volgens Ria Novosti zei hij dat Rusland door het Westen in een negatieve spiraal van sancties is gestort. Toen het Westen doorduwde naar aanleiding van de neergehaalde vlucht MH17 kon Rusland niet anders dan zijn eigen landbouw beschermen. Dat zorgt nu voor zware financiële druk op de Europese landbouw en een nauwelijks in te vullen productiedruk op de Russische.

Lavrov geeft aan dat zijn land dat graag anders had gezien omdat de ontstane situatie tot een impasse heeft geleid. Hij lijkt daarmee een deur open te zetten voor het doorbreken daarvan.
Lavrov spreekt in lijn met weinig tot de Westerse pers doordringende kritiek vanuit de oude Reagan-kringen die samen met Michael Gorbatsjov, de laatste president van de oude USSR, het einde van de Koude Oorlog dachten te hebben geregeld.

Niet toevallig sprak ook president Vladimir Poetin van Rusland vrijdag uit dat het Westen de dagen van de Koude Oorlog heeft doen herleven. Daarmee zouden we de wereld naar 'anarchie en chaos' leiden. In zijn speech voor de Valdai Club in Sochi noemde hij de VS als schuldige.

De keuze van Europa
Eerder deze maand gaf vice-president Joe Biden toe de EU in de sanctie-oorlog te hebben meegesleept. Alweer wat langer geleden gaf de rechtse Franse politicus en pretparkexploitant Philippe de Villiers aan dat de EU beter naar Rusland dan naar de VS kan kijken.

Het lijkt erop dat de onderhandelingen vanuit Rusland over nieuwe relaties tussen Oost en West gespeeld worden door Europa op zijn belangen en het maken van keuzen te wijzen. De EU is in de recente geschiedenis een monster met vele koppen gebleken dat geen fundamentele keuzen kan maken. De vraag dringt zich op hoelang de Russen het volhouden om de EU langzaam van zijn keuzemogelijkheden te doordringen.

Fotocredits: Sergei Lavrov, Utenriksdept
Dit artikel afdrukken