Barcodes en etikettering
Waar het in Europa en de VS doodnormaal is dat je via een barcode-systeem alle ingrediënten van zaadje tot eindproduct kunt traceren, is dat in China vrijwel onmogelijk. In een rapport van het Institute of Food Technologists werden China's traceersystemen en toezicht daarop deze zomer nog als 'poor' geclassificeerd, de laagste kwalificatie.
Gefragmenteerde ketens en tekortschietend toezicht
De landbouw en voedselverwerking in China zijn zeer gefragmenteerd en kleinschalig georganiseerd, schrijft Reuters. Zelfs met stringente audit-procedures zoals Heinz en andere buitenlandse voedingsconcerns die opleggen is het vrijwel onmogelijk alle leveranciers en transacties tot op het kleinste detail in de gaten te houden. Zelfs een gecertificeerde leverancier kan om aan zijn verplichtingen te doen een extra partij van de - niet gecertificeerde - buurman opkopen en zo het systeem onderuit schoffelen. Daar komt nog bij dat de Chinese toezichthouder veel te weinig mankracht heeft om de (strenge) regels te handhaven. Combineer dat met een land dat te kampen heeft met ernstige vervuiling van grond en water en het is duidelijk dat ook buitenlandse voedingsmiddelenfabrikanten maar beter niet met lokale producten kunnen werken, willen ze problemen als die van Heinz vermijden.
Heinz heeft - uiteraard - uitgebreid zijn excuses gemaakt en toegezegd de procedures aan te scherpen. Maar of dat zoden aan de dijk kan zetten in het fundamenteel vervuilde en wantrouwige China, is de vraag.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De cultuur niet nee. Maar de doofpot is er wel degelijk.
Theo#2. Wj hebben zeer veel affaires gehad met Westerse bedrijven. Lees de RASFF rapporten er maar op na. Dat wil niet zeggen dat wij het slechter doen dan de Aziaten. Het is zeker niet slecht gesteld met de voedselveiligheid in Europa. Er wordt nog genoeg geklooid met ons voedsel, wees maar niet bang. Er volgen nog vele schandalen.
Wij leven gelukkig niet in een doofpot cultuur zoals dat in Azië het geval is.
Hoeveel affaires veroorzaakt door westerse bedrijven hebben wij al gehad? En hoeveel komen er nog? Of je door de hond of de kat wordt gebeten, gebeten wordt je toch.
Veel Nederlandse bedrijven kopen Chinese ingrediënten. Die zijn lekker goedkoop. Vitamines en organische zuren zoals. ascorbinezuur en citroenzuur zijn erg populair. Het is oppassen geblazen hiermee. Wanneer wij opschriften met Chinese tekens tijdens een inspectie in het grondstoffen magazijn aantreffen dan gaan wij flink graven. Vrijwel altijd mankeert er wel iets.