Ideeën die eerder te controversieel, duur of onaangenaam voelden, krijgen door de aanhoudende droogte in Californië opeens een tweede kans. Dat meldt de New York Times. Eén daarvan is de recycling van gebruikt water; rioolwater dus.

Dergelijke processen worden al volop gebruikt voor irrigatiewater. Voor menselijke consumptie van gerecycled water was het nog te vroeg. ’Jakkes’ denken immers velen als ze zich realiseren dat ze niet alleen onder de douche, maar ook in hun kopje koffie gezuiverd rioolwater moeten gaan gebruiken. Naast een technische uitdaging om dat veilig voor elkaar te krijgen, ligt er dan ook een nog minstens zo belangrijke uitdaging om mensen over hun Jakkes-factor heen te krijgen en hen te overtuigen gerecycled water te gaan gebruiken.

Een ecologische en emotionele buffer
Ideeën voor het hergebruik van water voor menselijke consumptie waren er al in de jaren negentig. Activisten noemden het water toilet to tap, 'van WC tot kraan'. Gerecycled water uit de toen gebouwde installaties heeft echter nooit de mond van consumenten bereikt. De projecten bleven steken in water voor irrigatie. Toch bieden ze juist ook voor consumptiewater perspectief. Waterimport en ontzilting blijken namelijk duurdere processen, terwijl rioolwater uitstekend herbruikbaar te maken is.

In Orange County, een deelstaat van Californië, is sinds 2008 een zuiveringsinstallatie actief die letterlijk een andere weg zoekt. Gezuiverd rioolwater gaat eerst ondergronds om de watervoerende lagen van het gebied aan te vullen. Hierdoor wordt het verdund met de natuurlijke watervoorziening. Die ecologische buffer blijkt tegelijk ook een acceptabele emotionele buffer voor consumenten. Zij krijgen immers weer water uit de aarde terug.

Het gezuiverde water heeft ‘geen bijsmaak’ en is ‘lekkerder’, zeggen inwoners van Orange County. Het is pure Ha-Twee-O waar de bodem weer wat mineralen aan heeft toegevoegd.
De installatie in Orange County opende tijdens een vorige droogte. De huidige droogte motiveert tot een uitbreiding die de capaciteit per dag laat toenemen met 40% tot 380 miljoen liter per dag. Een verdere uitbreiding naar 500 miljoen liter staat op de planning. Via een U-bocht baant het geschoonde rioolwater langzaam zijn weg weer naar de kranen van particuliere woonhuizen en koffiezetapparaten in Orange County.

'Geen bijsmaak'
De processen bij Orange County maken gebruik van microfiltratie. Alles dat groter is dan 0,2 micron wordt uitgefilterd, zodat bijna alle zwevende stoffen, bacteriën en protozoa verdwijnen. Via een proces van omgekeerde osmose verwijdert een membraan vervolgens andere verontreinigingen zoals virussen, farmaceutica en opgeloste mineralen. Tot slot desinfecteren en neutraliseren ultraviolet licht en waterstofperoxide het 'rioolwater'. Het gezuiverde water heeft ‘geen bijsmaak’ en is ‘lekkerder’, zeggen inwoners van Orange County. Het is pure Ha-Twee-O waar de bodem weer wat mineralen aan heeft toegevoegd.

Dertien procent van de volwassen Amerikanen zegt niet aan gerecycled water te moeten denken. Dat is een verrassend laag percentage. Niettemin zullen ook die mensen over hun Jakkes-factor heen moeten stappen als de crises met water aanhouden.

Fotocredits: ‘Learning From the Master’ reivax
Dit artikel afdrukken