B. een achterham van het zgn. York-varken
C. een natuurzuivere ham zonder toevoegingen (bij Albert Heijn zit er het Gezonde Keuze Klavertje op)
D. een fantasieham omdat .... (zelf invullen)
Yorkham kost € 18.90 per kilo (Albert Heijn). Hier zie je het product met z'n mooie dunne zwoerdrandje:
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Luc R.: Ik geef grif toe dat hoofdkaas niet in ham mag zitten, maar troep? Dacht het niet. Ik vind het lekkerder dan heel wat industriële ham. Van collageen zul je overigens ook niets krijgen, want dat is gewoon dierlijk bindweefsel dat op zichzelf prima voor consumptie geschikt is en bijvoorbeeld dee basis vormt voor gelatine.
De hamvraag is: vind je de ham lekker? Dan zou ik me er niet druk over maken. Vind je 'm zijn geld waard? Dan zou ik me er ook niet druk over maken. Is het antwoord in (een van) beide gevallen nee, dan is mijn advies simpel: koop andere ham. Is meteen weer goed voor de diversiteit.
Ik heb AH Yorkham van 18.90 euro. Ik zou graag willen weten of er geen troep inzit zoals kopkaas of collageen ofzo.
Alvast bedankt Luc.
Even wat opzoekingswerk gedaan:
"York ham" betekent inderdaad niets meer, tenzij een reputatie.
In de Larousse gastronomique van 1938 staat dat ham uit de stad York "gereputeerd is als de beste die in Europa wordt gemaakt".
Britse bronnen hebben het over een gedroogde ham, die "vroeger" ook gerookt werd, liefst met "hout van de stellingen van de York Minster (de kathedraal)". dat zal wel Britse humor zijn. In Frankrijk is 'jambon de York' dan weer typisch een gekookte ham. Ik vermoed dat de verwarring komt door het feit dat ham in Engeland nooit rauw werd gegeten, maar eerst werd gekookt (en warm opgediend onder broodkruim). Iedereen is het er over eens dat de term York Ham vandaag even generiek is als frankfurter of eau de cologne.
York ham wordt niet vermeld in de "Moderne Beenhouwerij" van 1950 (de slagersbijbel van de Benelux)
York kan dus zowel gedroogd, gerookt als gekookt zijn en kan van overal komen.
In het beste geval is het dus een gekookte Engelse ham, die eerst gedroogd of gerookt werd, een specialiteit die vandaag bijzonder duur zou moeten zijn. In het slechtste geval is het blijkbaar samengeplakt vlees waarvan we tenminste hopen dat het van een varken afkomstig is. Tja...
Mark,het gaat mij niet zozeer om het filetje,als wel wat er meegebeurd.Dat vlees van gisteren bijvoorbeeld.Dat rare medeteriaanse woord er aangegeven.Ik heb het niet terug kunnen proeven.Het onduidelijke,huid of wat het dan ook maar mocht zijn,heb ik er meteen afgehaald.En dan het vlees.Drellige raar soort vet.Het zal aan mij liggen,daar word ik zo onpasselijk van.Dan maar liever ,,echte koolraap,,wat ik Echt niet lust.En zoals vroeger er 4uur achter zitten en de berg op je bord steeds groter zien worden.
En hier weer,het wordt verkocht en waarschijnlijk met smaak of maagvulling gegeten.Dat kan dus ook.
Fascinerende "draad"!
Ik zit nog steeds niet in het ritme van de nieuwe site, maar dat komt wel.
Ik dacht dat ik in een surrealistisch land leefde, maar in Nederland kennen jullie er ook wat van: biefstuk van lam???
Toen ik dit artikel begon te lezen, dacht ik even dat het zou gaan over "wat heet York?", maar zover zijn we nog niet eens geraakt...