Lezers van Foodlog weten wat Wakker Dier de luisteraars naar zijn reclamespots niet vertelt. Sterrenkip komt voortaan uit het buitenland. Daar is betere kip goedkoper te produceren. Hier kunnen en willen kippenboeren niet voldoen aan de diervriendelijkheidsnormen die Wakker Dier en de Dierenbescherming onverbiddelijk aan de markt opleggen. Omdat Nederlandse kippenboeren te lang hebben getreuzeld, is de maat wat hen betreft vol en bejubelen ze de komst van buitenlandse kip.

Uit de kranten leert het publiek dat eten van dichtbij moet komen, ook als het wat duurder wordt. Dat is alleen maar goed want we moeten minder gaan eten. En vooral minder vlees.

Aan die les hebben Wakker Dier en de Dierenbescherming geen boodschap. Kip moet gewoon goedkoop blijven.
Foodlog vroeg een diervoederfabrikant wat een kip kost als je hem of haar zelf levend bij de boer gaat halen. Een ploffer kost ongeveer €0,75 cent. Voor ongeveer € 1,40 mag je een heuse geluksvogel met een ster meenemen. Dat is geen geld. In Roemenie is zo’n kip nóg goedkoper te maken en zijn ook de slacht en het uitbenen van uw filetjes goedkoper. In Franse winkels van Lidl ligt een adellijke Label Rouge kip die in Nederland drie sterren zou krijgen op dit moment voor € 4,69 per kilo in de winkel. Dat is ongelofelijk, maar waar.

Retailkenners voorspellen als gevolg van de aanhoudende crisis een strijd om de consument en dus een prijzenoorlog. Reken dus maar vast uit hoe lekker en goedkoop ons Roemeense kippetje straks zal zijn. Wat Lidl in Frankrijk met Franse kip kan, kunnen Nederlandse supers nog veel beter met Roemeense. Dat is goed nieuws voor consumenten die hun kipconsumptie graag op peil willen houden.

Geheel tegen zijn missie in, blijkt Wakker Dier te stunten met kip. Dat is even ongelofelijk als die € 4,69 voor een driesterren kip die kennelijk al te duur is.
Dit artikel afdrukken