Farmer Defence Force (FDF) liegt in hun landelijke tv-campagne over hoe voedsel in Nederland wordt geproduceerd, stelt Wakker Dier. De dierenrechtenorganisatie dient daarom een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC).

In de tv-spot claimt FDF dat Nederlandse boeren voedsel “puur natuur” produceren “met alleen het beste voor plant en dier”. De boerenactieclub licht daarmee de consument verkeerd voor, stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Nederland produceert jaarlijks zo’n 500 miljoen dieren onder industriële omstandigheden. Dat is verre van natuurlijk, vindt Wakker Dier. “Als een mens net zo snel zou groeien als een vleeskuiken, dan zou hij op tweejarige leeftijd 160 kilo wegen”, aldus Hilhorst. Antibioticagebruik en pijnlijke ingrepen als krulstaarten afbranden noemt Hilhorst een voorbeeld van dieren aanpassen aan een onnatuurlijke omgeving. Dat mannelijke kalfjes vaak minder aandacht en zorg krijgen omdat ze economische gezien vrijwel waardeloos zijn, vindt Wakker Dier niet “het beste” voorhebben met dieren.

“Door deze schandelijke leugens krijgt Nederland een verkeerd beeld van onze vee-industrie”, aldus Hilhorst. Hierdoor neemt de gemiddelde klant mogelijk een aankoopbeslissing die hij anders niet had genomen, zo is te lezen in de klacht.

Als de FDF de klacht inhoudelijk heeft ontvangen zal de boerenbelangenclub met een reactie komen, schrijft het Algemeen Dagblad.

Wakker Dier - Klacht tegen reclame Farmers Defence Force - Wakker Dier
  • Deel
Druk af