Het moet, van de Amerikaanse voedselautoriteit, de Food and Drug Administration. Binnen 36 uur na het leggen van het ei moet het gewassen en gekoeld zijn, en daarna gedurende het hele proces van sorteren, verpakken, vervoeren en verkopen ook.

Salmonella
Alle Amerikaanse eieren worden gewassen "in een uitgebreid geautomatiseerd proces met automatische rolbanden, enorme ei-schrobmachines, volumineuze luchtfiltersystemen en - last but not least - chloor-vernevelaars, worden Amerikaanse eieren gewassen, gespoeld, gedroogd en ontsmet om maar zoveel mogelijk vuil, poep en bacteriën te verwijden zonder de eierschaal te beschadigen", schrijft Robert Gonzalez op io9.com. Dan kan er namelijk geen salmonella via de kippenstront in het ei terecht komen. Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen.

Cuticula
De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'. Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen. Volgens de richtlijnen in de EU verwijder je door de eieren te wassen juist dat fantastische, natuurlijke beschermlaagje. En dus wassen wij Europeanen vooral niet.

Koelen
Koelen laat bacteriën minder snel groeien. Eenmaal gekoeld, moet je eieren ook blijven koelen. Anders ontstaat er condens op de schaal. Die was nu net door het wassen kwetsbaarder geworden. Begin je eenmaal aan koelen, dan is er geen weg meer terug. En daarom staan Amerikaanse eieren dus altijd in het koelvak. Helaas blijkt dat nog steeds geen afdoende bescherming tegen salmonella-besmettingen. Daarvan worden er in de VS jaarlijks nog altijd 150.000 geregistreerd. Direct aan eieren gerelateerde. Het gekke is dat in dat niet-wassende, niet-koelende Europa ei-gerelateerde salmonella nauwelijks voorkomt.

Europa pakt de bron aan
Maar in Europa pakken we ook de salmonella in de legkip zelf aan. Afhankelijk van het land zijn er regels om salmonella op te sporen of zelfs preventief te bestrijden door middel van vaccinaties. In Groot-Brittannië werd eind jaren '90 een vaccinatiewet ingevoerd. Het aantal salmonella-besmettingen daalde daar van bijna 15.000 gevallen in 1997 tot 581 gerapporteerde gevallen in 2009.

Ook in Nederland is salmonellabesmetting door eieren een te verwaarlozen probleem. Volgens het Voedingscentrum: "Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor in Nederland. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk." Europa pakt liever de bron aan. Amerikanen poetsen het eenmaal gelegde ei schoon.

Fotocredits: Britse eierverkoop, uitsnede, Chris Goldberg
Dit artikel afdrukken