Met een steunfonds van €1 miljard komt de Franse regering de zwaar getroffen wijnboeren tegemoet. Naar schatting heeft 80% van de Franse wijngaarden in meer of mindere mate te lijden gehad van de uitzonderlijke vorst in het vroege voorjaar van 2021. Volgens de Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA), de belangrijkste boerenorganisatie van het land, zal de totale wijnproductie dit jaar zeker een derde lager uitvallen. Dat komt overeen met zo'n €2 miljard omzetverlies.

De klap komt bovenop de tikken die de wijnsector eerder al kreeg als gevolg van de sluiting van de horeca en het wegvallen van het wijntoerisme als gevolg van de coronacrisis. En daarbovenop komt nog eens het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa. Omdat de EU en VS elkaar staatssteun verwijten inzake respectievelijk Boeing en Airbus, gelden er importtarieven voor Franse wijnen. De Franse wijnsector heeft daar al 3 jaar last van.

Vorig jaar zomer klaagden Franse wijnboeren steen en been omdat ze hun oogst moesten vernietigen en met hun flessen bleven zitten. Boeren die hun kelders niet hebben geleegd, hebben in de krappere markt misschien toch een kans om hun wijn te slijten.
Conversation - Gel : comment mieux assurer les viticulteurs ?
  • Deel
Druk af