Het mooiste beroep ter wereld is dat van journalist. Wees het er gerust niet mee eens. Het is mijn mooiste beroep. En het ergste, vind ik, wat een journalist doet, is verhalen van iemand anders doorvertellen of overschrijven alsof je het zelf was die het allemaal opduikelde.
Vanochtend kreeg ik een bericht uit de Volkskrant gemaild dat zo erg niet deugt dat er een prijs voor verzonnen zou moeten worden. De verslaggeefster, Marieke Aarden, beweert dat uit een ‘representatieve steekproef’ onder Nederlandse burgers/consumenten blijkt dat het leed dat ganzen wordt aangedaan het ergste is van wat alle dieren overkomt. Dat vindt het Nederlandse volk.
De beesten wordt voer ‘met een pneumatische pomp door de strot geduwd.’
Ik wist dat niet van de pomp, ik heb andere nare methoden gezien, maar hoe wist die representatieve groep consumenten dat dan? Moet hier voor de zekerheid even zeggen dat ik niets hebben moet van de fois graspraktijken, maar het gaat me in dit geval om de wijze waarop een Volkskrantverslaggeefster een bericht in elkaar zet en kennelijk door geen bureauredacteur tot de orde is geroepen.
Is de pneumatische pomp het probleem?
Volgens haar (ze heeft het allemaal van Wakker Dier en schrijft klakkeloos over wat haar wordt aangereikt) vindt het Nederlandse volk het op een na ergste dierenleedeten dat van varkensvlees. Omdat biggen onverdoofd worden gecastreerd. Allemaal kennelijk.
Kalveren die zo gevoerd worden dat hun vlees blank blijft staan nummer 3 op de dierenleedlijst en eigenaardig genoeg staan vissen pas op nummer vier.
Wat is er mis met de vissen? Volgens de Volkskrant worden die ‘vaak levend van hun ingewanden ontdaan’.
Ik wist het niet, hoe zit dat dan, ik heb het nooit gezien en was toch wel af en toe op zee met vissers mee. Hoe kan het dat de rest van het Nederlandse volk (representatieve steekproef) iets weet wat ik, sukkel, niet wist? En als het echt zo is, waarom staan vissen dan niet op nummer 1 van de leedladder, mevrouw de verslaggever?
Het is je beroep: vragen stellen.
Daarom maar langs deze weg. Weet iemand onder de bezoekers van deze weblog iets over het verwijderen van ingewanden uit levende vissen?




Dit artikel afdrukken