Het virus trof al 100 pluimveebedrijven in dertien verschillende staten. Wisconsin, Iowa en Minnesota kondigden de noodtoestand af, meldt Vilt. De uitbraak is de grootste ooit in de VS. In totaal moesten al meer dan 25 miljoen legkippen en kalkoenen geruimd worden.

Nog altijd is niet duidelijk hoe het virus zich verspreidt. Hoewel er geen sprake lijkt te zijn van besmettelijkheid voor de mens, krijgen mensen uit voorzorg wel virusremmers aangeboden.

Minnesota hofleverancier kalkoenen
Minnesota is de 'Turkey State' van de VS. De staat levert 20% van alle kalkoenen in de Verenigde Staten. Dat zijn er zo'n 235 miljoen per jaar. Dertig procent van de kalkoenen wordt rond Thanksgiving en kerstmis verkocht. In Minnesota zijn inmiddels 3,3 miljoen kalkoenen geruimd. Het grote aantal getroffen bedrijven zorgt ook voor problemen bij omliggende bedrijven, ook al zijn die niet getroffen door het virus. Zij kunnen hun kalkoenen ook niet leveren, omdat ze in quarantaine-zones liggen.

Steve Olson, directeur van de Minnesota Turkey Growers Association, meldt dat het nog onbekend is wat de precieze gevolgen zullen zijn. De griep is immers nog niet onder controle. Olson is daar niet gerust op. Global Meat News citeert hem: “De boeren zijn erg trots op wat ze doen. Dit zaait twijfel over hun kunnen om kalkoenen te fokken, omdat ze de ziekte nog niet hebben kunnen stoppen, ondanks dat ze vanuit het oogpunt van bioveiligheid alles doen wat in hun macht ligt.”

Fotocredits: 'Turkeys', Hey Paul
Dit artikel afdrukken