Na een aantal vogelgriepvrije weken, was het in Nederland deze week weer raak. 18.000 kalkoenen voegden zich bij de sinds eind oktober al geruimde 483.500 kippen, eenden en kalkoenen op 11 bedrijven en bij één hobbyhouder.

Voor de voedselketen heeft de huidige vogelgriepgolf in Nederland vooralsnog geen gevolgen. In Frankrijk slaat de paniek toe. De ook daar in december ingevoerde ophokplicht blijkt onvoldoende. De hoogpathogene vogelgriep H5N8 heeft de eendenfokkerijen in Les Landes bereikt. Inmiddels is op 124 bedrijven vogelgriep vastgesteld. Daarvan liggen er 119 in Les Landes, het hart van de Franse foie gras-sector.

Sinds december heeft Frankrijk al 400.000 eenden geruimd en het einde is nog niet in zicht, aldus de Franse minister van Landbouw Julien Denormandie in Le Parisien. Les Landes telt 5 miljoen eenden. Om de ziekte in te dammen, wordt in een straal van 5 kilometer rondom besmette bedrijven een 'vide sanitaire', een periode zonder eenden, doorgevoerd.

Er komt extra slachtcapaciteit bij om de eenden, volgens zorgvuldige protocollen die overdracht van het virus voorkomen, te doden. De betrokken eendenfokkers krijgen een financiële compensatie die gebaseerd op de marktwaarde van de eenden. Vanaf volgende week zullen de eerste termijnen al worden betaald.
Le Parisien - Grippe aviaire : «Des centaines de milliers» de canards vont encore être abattus, prévient Denormandie
  • Deel
Druk af