H5N2 is voor kippen en kalkoenen zeer besmettelijke, maar vormt voor mensen geen bedreiging. Dat neemt niet weg dat bij iedere uitbraak strenge maatregelen genomen worden. Getroffen bedrijven worden geruimd. In een tien-kilometerzone eromheen wordt quarantaine ingesteld. Dieren en eieren worden vernietigd en alles en iedereen wordt grondig ontsmet.

3,8 miljoen legkippen
Dat heeft tot nu toe niet kunnen verhinderen dat het virus steeds opnieuw de kop op stak. Nu is een grote stal in de staat Iowa getroffen. Het getroffen bedrijf, Sunrise Farms, huisvest 3,8 miljoen legkippen, een voor Nederlandse begrippen onwaarschijnlijk groot aantal dieren.

In totaal 6,9 miljoen kippen en kalkoenen geruimd
Iowa is een van de staten in de VS met de grootste kippendichtheid. Eén op de 5 eieren die in de VS gegeten worden, komt uit Iowa. Ook in andere grote pluimveestaten, zoals Minnesota en Wisconsin, is de afgelopen maanden vogelgriep aangetroffen. In totaal zijn tot op heden 6,9 miljoen kippen en kalkoenen geruimd, meldt The Wall Street Journal. Jaarlijks worden er in de VS 9,2 miljard vleeskippen en 235 miljoen kalkoenen geproduceerd.

Besmettingshaard en verspreiding onbekend
Een groot punt van zorg is dat, net als bij de eerdere vogelgriepuitbraken in Nederland, niet duidelijk is hoe de besmetting tot stand komt. De verdenking ligt op 'migratory birds in the Mississippi flyway', aldus NPR. Wilde eenden en ganzen, trekvogels dus, van wie de besmette uitwerpselen 'ingesleept' worden door transportauto's of boerderijmedewerkers. Ook een besmette muis of rat is een mogelijkheid, oppert de The Huffington Post. Sunrise Farms had - voor zover te zien valt op onderstaand filmpje - geen uitloop.Kalkoenvleesschaarste?
Hoewel er al miljoenen kippen en kalkoenen geruimd zijn, is er nog geen sprake van dreigende schaarste van eieren. Hormel Foods Corp., de op-een-na grootste kalkoenverwerker van de VS, begint zich zorgen te maken. "Wij worden geconfronteerd met behoorlijke uitdagingen in onze aanlevering door de recente uitbraken van hoog-pathogene vogelgriep in Minnesota en Wisconsin", zeg CEO Jeffrey Ettinger op NPR.

Fotocredits: still uit vogelgriepverslag NBCN
Dit artikel afdrukken