In heel Nederland geldt met onmiddellijke ingang een ophokplicht voor pluimvee op commerciële bedrijven. Op een eendenbedrijf in Biddinghuizen, in Flevoland, is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep H5N8 (update: H5N6) aangetroffen. Volgens minister Schouten (LNV) zijn de "hoogste voorzorgsmaatregelen" van kracht om verspreiding van de ziekte te voorkomen. De 16.000 eenden van het ook vorig jaar door vogelgriep getroffen bedrijf zijn vandaag geruimd en rond het bedrijf is een quarantainezone van 10 kilometer ingesteld.
Gisteren nog liet minister Schouten weten te onderzoeken of risicogebaseerde regionale maatregelen een optie zouden zijn in geval van een vogelgriepuitbraak; die mogelijkheid is nu ingehaald door de huidige uitbraak.

De NVWA heeft alle waterschappen gevraagd het te melden als ze onder verdachte omstandigheden dode vogels vinden. Bij het getroffen bedrijf gelegen Veluwemeer waren dode zwanen gevonden, meldt de NOS.

Update 14 december: Bij de dode zwanen is hetzelfde H5N6-virus vastgesteld. In een eerdere versie van dit bericht was nog sprake van H5N8.Rijksoverheid - Landelijke maatregelen vogelgriep | Vogelgriep | Rijksoverheid.nl
  • Deel
Druk af