Voedselbanken Nederland (VBN) lanceert het Opportuniteiten Fonds om snel te kunnen handelen bij grootschalige voedselverspilling. Het Fonds kan van start dankzij een startkapitaal-injectie van FoodReflection. Het Opportuniteiten Fonds zal ingezet worden om in geval van dreigende verspilling snel en voedselveilig in te kunnen grijpen zodat voedsel niet verloren gaat maar een goede bestemming vindt bij de nog steeds groeiende aantallen klanten van de voedselbanken.

Uit het persbericht:
Salomon Querido, bestuurslid voedselverwerving VBN, spreekt over een nieuwe mijlpaal. “Regelmatig krijgen wij bericht als er weer veel voedsel verspild wordt. Bij grote oogsten of calamiteiten ontstaan vaak voorraden die leveranciers aan de voedselbanken zouden willen geven (appels, peren en tomaten) maar die als ze bijvoorbeeld verwerkt worden tot appelmoes of tomatensaus veel beter in de logistieke processen zouden passen. Denk ook aan de ganzen die afgeschoten worden bij Schiphol, of de herten op de Veluwe. Nu kunnen we slechts lijdzaam toezien hoe mooie grondstoffen worden weggegooid; dat gaat volledig in tegen de uitgangspunten van voedselbanken.”

Ervaring heeft geleerd dat er kosten gemaakt moeten worden in het logistiek traject om deze grondstoffen op een voedselveilige manier bij de klanten van de voedselbanken te krijgen. Dat kunnen kosten van slachten, verpakken en bijvoorbeeld invriezen zijn. Er zijn zeker partijen bereid om de werkzaamheden uit te voeren, maar deze zien vaak op tegen deze kosten. Voedselbanken Nederland kondigde daarom aan om een Opportuniteiten Fonds op te richten. Met middelen uit dit Fonds kunnen bereidwillige producenten tegemoet worden gekomen en daarmee verspilling worden tegen gegaan.

Enrique Figee (FoodReflection): “Wij omarmen dit prachtige initiatief en hopen dat velen ons voorbeeld zullen volgen”.


Fotocredits: Voedselbanken Nederland
Dit artikel afdrukken