De uitspraken van voormalig Super de Boer baas Monny Querido worden geciteerd in een gezamenlijk persbericht van de Voedselbanken en het Foodservice Netwerk Nederland. Hij deed tevens een oproep aan de Nederlandse politiek om dit potentieel door middel van een fiscale prikkel snel op gang te brengen.

Kok Eric van Veluwe hield een vurig pleidooi voor het restaurant zonder kaart. Eten wat de pot schaft en de kok nog in zijn keuken heeft, kan volgens hem maar liefst 30% afval in de restaurantkeuken besparen. Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) beloofde de sterke ideeën die tijdens de panel- en zaaldiscussie naar voren kwamen mee te zullen nemen naar de Tweede Kamer. Dick Veerman bracht zaal en panel alvast even in de rol van onderheid.

Het persbericht schrijft:

Op dinsdag 14 januari om 12 uur sprak een sterke line-up op de Horecava over mogelijkheden die er zijn, danwel moeten komen, om niet geconsumeerd eten toch te gebruiken. Het panel bestond uit Carla Dik-Faber (Tweede Kamer-lid ChristenUnie), Salomon Querido (Voedselbanken Nederland), Wouter de Heij (TOP b.v.), Ronald Visschers (TNO) en Eric van Veluwen (chef-kok de Vale Ouwe / Green Cook). Het gesprek werd geleid door Dick Veerman (Foodlog). Het leverde twee belangrijke conclusies op:
- er zijn verbijsterend veel kansen om de afvalstroom te beperken of nuttig te gebruiken; een fiscale prikkel zal helpen die kansen versneld waar te maken
- tactieken om individuele mensen te motiveren stil te staan bij hun eigen eetgedrag doen meer dan welke algemene campagne ook

Toelichting
De hoeveelheid eten die weg gegooid wordt (ruim 44 kilo p.p./p.j.), is fors te noemen. Dat is absurd tegen de achtergrond van een verarmend Nederland. Zonder voedselhulp moet een groeiende groep mensen zonder eten naar bed. Hun aantal staat inmiddels op 70.000 en stijgt snel. De Horecava 2014 gaf het tegengaan van voedselverspilling dan ook een centrale plek.

Fiscale steun om afval te verwaarden
Er zijn verbijsterend veel kansen om de bestaande afvalstroom snel en vergaand te reduceren. Kok Eric van Veluwe bepleitte het kaartloze restaurant. Dat toont zijn vakmanschap en creativiteit door niet van de kaart maar van de beschikbare ingrediënten uit te gaan. Van Veluwe verwacht dat daardoor 30% afvalreductie kan worden bereikt.
Voedselinzamelaar Monny Querido van de Voedselbanken zei overtuigend: “Het aanbod van de Voedselbanken kan makkelijk met 1000% omhoog. Daar is eigenlijk alleen maar een goed gestructureerd overleg over het ophalen en verwerken van de afvalstromen van supermarkten voor nodig. Dat zal op gang komen als bedrijven financieel geprikkeld worden om die inspanning te leveren.”

Op korte termijn is de werkelijke kunst resten te verwerken tot lekkere en gewilde producten. Op langere termijn zouden nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan nog beter hergebruik van reststromen voor menselijke consumptie.
Die technologieën bestaan al, maar moeten kunnen worden opgeschaald door er markten voor te creëren. Wouter de Heij wees op de ontwikkeling van ‘controlled atmosphere’ koelkasten, waarin verse producten veel langer goed blijven.
Querido kwam met een praktisch voorstel. Hij pleitte voor het creëren van een bedrijfsmodel waarin het rendabel wordt retourstromen van voedsel te bewerken tot waardevolle eindproducten zoals (lang houdbare) maaltijden of soepen. Deze kunnen vervolgens worden verkocht en voor een gedeelte worden weggegeven aan de voedselbanken. De overheid kan een stimulerende rol spelen door bijvoorbeeld het doneren van restanten fiscaal te belonen. Door de middelen die dat oplevert te oormerken voor besteding in zo’n sociale economie, zou een nieuwe, snel opschalende bedrijfstak kunnen worden gecreëerd waarin bewogen ondernemers een centrale rol kunnen spelen.
Doelgerichte fiscale incentives zijn nodig om niet 5-10 jaar verloren te laten gaan om het grote potentieel waar te maken.

Tijd voor herwaardering van ons voedsel
Ronald Visschers van TNO wees op het belang van individuele apps die mensen motiveren bewust met hun persoonlijke eetpatroon om te gaan. Dat leidt ongemerkt tot een herwaardering van en kennis over voedsel en verstandige manieren om daarmee om te gaan.
“Het is het tijd voor ‘voedselvaardigheid’ op school.” Met die woorden onderstreepte Carla Dik-Faber het belang van strategieën die aanzetten tot bewustzijn van voedsel en eetgedrag. Zij wil mensen op aantrekkelijke manieren betrekken bij hun eten, om te beginnen kinderen, via lessen en moestuintjes op school. Zij vindt dat nagedacht moeten worden over de functie van de THT (‘dat is geen houdbaarheids- maar een kwaliteitsaanduiding’). Tevens bepleit zij de opzet van een meldpunt voor ideeën om voedselverspilling te voorkomen.
Vanuit het publiek stelde iemand dat het zinvol zou zijn “eens na te lopen waar alle regels die we vandaag hanteren eigenlijk vandaan komen en of ze nog wel nut hebben.”

Een politiek vervolg?
De levendige discussie tussen de panelleden en met de zaal leverde onverwacht veel praktische gedachten op. Mevrouw Dik-Faber zegde toe van de ontstane energie gebruik te willen maken bij haar missie in de Tweede Kamer. Het Foodservice Netwerk Nederland en de Voedselbanken verklaarden zich bij monde van Alewijn Brouwer en Monny Querido bereid haar te ondersteunen bij het maken van realistische en meetbare voorstellen aan de Tweede Kamer.

Achtergrond en aanleiding
Het Foodservice Netwerk, de netwerkorganisatie vóór en dóór de toonaangevende spelers uit de Foodservice branche, vierde haar 10 jarig bestaan begin 2013. Om dat op gepaste wijze te doen zijn meerdere (Pay It Forward) initiatieven gestart. Werkgroepen hebben gekeken hoe ze met vereende krachten vraagstukken in de samenleving kunnen aanpakken. Voedselverspilling naast groeiende honger in Nederland is één van die onderwerpen. Het werd aangepakt in samenwerking met Voedselbanken Nederland. Deze paneldiscussie is een van de onderdelen van onze samenwerking.


Fotocredits: Carla Dik-Faber (CU) en Monny Querido (Voedselbanken), still, Foodreporter Horecava 2014
Dit artikel afdrukken