Een knapperig bruin korstje verhoogt mogelijk al de kans op kanker doordat in zo'n randje acrylamide zit. Een stof die ontstaat bij verhitting boven de 120 graden. Naast dat acrylamide voedingsmiddelen als biefstuk, frietjes, chips, koffie, koekjes en brood een goudbruine (tot zwarte) kleur en smaak geeft, is het stofje ook kankerverwekkend.

Vorig jaar publiceerde het Voedingscentrum al een factsheet over acrylamide. In de campagne draait het om actieve voorlichting aan consumenten, met tips als "bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur" en "eet niet te vaak friet, chips en koekjes".

Voedingswetenschapper Jaap Seidell zet vraagtekens bij de campagne. "Voeding per stofje kijken is niet heel effectief", aldus Seidell tegen RTLNieuws. "Er zijn veel stofjes die een risico op kanker met zich meebrengen. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: eten uit de frituur of van de barbecue is niet goed voor je. Maar soms gaan de adviezen ver."

Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is gevarieerd eten goed voor de gezondheid, maar is de manier waarop je je eten bereidt ook belangrijk. "Daar willen we mensen van bewust maken. En dan wil je zo min mogelijk van zo’n schadelijke stof binnenkrijgen."

Dit artikel afdrukken