De Chinezen hebben een primeur: vanaf vandaag wordt er vanuit Australië dagelijks verse melk ingevlogen. De melk is bedoeld voor welvarende Chinezen die veel geld overhebben voor een vers (binnen 7 dagen na productie op de schappen), gezond en gegarandeerd veilig product. De verkoopprijs wordt naar verwachting iets tussen de 4,50 en 6 euro per liter, meldt het Australische WeeklyTimesNow.

De Australische coöperatie Norco is opgetogen over de mogelijkheid om de melk buiten het eigen land tegen veel hogere opbrengsten af te zetten. In Australië is dat door de prijzenoorlog tussen de supermarkten Coles and Woolworths nauwelijks meer het geval.

Het is voor het eerst dat verse melk in China geïmporteerd wordt en dat is mogelijk geworden na een langdurig onderhandelingsproces waarin China en Australië het er over eens zijn geworden hun test- en kwaliteitsprocedures gelijktijdig uit te voeren. Daardoor is het melkimportproces van 21 dagen tot 9 teruggebracht.

Of het duurzaam is? Nee. Of FrieslandCampina hiermee op achterstand staat? Dat is de vraag. Als de Chinezen van verse melk gaan houden, kunnen zij daar vast wel koeien gaan helpen houden en er voedselveilige melk van maken. Dat is veel duurzamer. Dat wordt op termijn dan wel wat slechter nieuws voor Nederlandse boeren die nu hun melk en masse in poedervorm naar dat grote rijk in het Verre Oosten sturen én die hun bedrijfsuitbreidingen daar nu op financieren.
Dit artikel afdrukken