De angst voor Covid-19 onder mensen met ernstig overgewicht lijkt de reden dat te dikke mensen medische hulp zoeken. Het aantal aanvragen voor een maagverkleining is tijdens de coronacrisis flink toegenomen. Dat signaleert De Telegraaf.

Maagverkleiningsoperaties worden in minder dan 20 procent van de Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd. Ze wijzen op een groeiende vraag. Directeur Kobus Dijkhorst van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK), heeft de aanvragen voor dergelijke - niet risicoloze - operaties sinds het begin van de coronapandemie explosief zien stijgen. Hij breidt de capaciteit van zijn kliniek uit.

In Nederland worden jaarlijks 12.000 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd. De NOK neemt er daarvan 5.500 voor zijn rekening. Sinds september vorig jaar is het aantal aanvragen met zo’n 15 procent gestegen volgens Dijkhorst. Hij wil zijn capaciteit daarom met 1.300 operaties uitbreiden.

"Corona is niet dé motivatie om een maagverkleiningsoperatie te ondergaan, maar ik zie dat het voor patiënten die al lang worstelen met hun gewicht en vervelende gezondheidskwalen het laatste zetje is”, zegt maagverkleiningschirurg Sjoerd Bruin van het Spaarne Gasthuis, die vertelt dat het ziekenhuis hem nu de ruimte geeft om wachtlijsten zo snel mogelijk weg te werken.

De operatie verkleint de maag en leidt het spijsverteringskanaal gedeeltelijk om. Daardoor wordt maar een deel van het voedsel dat de patiënt eet door het lichaam opgenomen. De rest komt direct in de dunne darm terecht. Daardoor kunnen patiënten in het eerste jaar na hun operatie tot een derde van hun lichaamsgewicht verliezen.

Bruin wijst nadrukkelijk op de zware operatie. "Veel mensen denken ten onrechte dat dit de makkelijke weg naar gewichtsverlies is, maar de operatie is niet niks. Patiënten moeten opnieuw leren eten en het leven wordt beduidend anders.”

Pre-covid bracht RTL een reportage met mannen en vrouwen die door een maagverkleiningsoperatie met te veel loshangend vel kwamen te zitten. Ze schaamden zich in de sauna en tijdens seks, maar hadden moeite om corrigerende plastische chirurgie vergoed te krijgen.
Reageer
  • Deel
Druk af