Verspakketten zijn voordeliger dan alle ingrediënten los kopen, stelde de Consumentenbond recent vast. Maar is zo’n pakket, met allemaal afzonderlijk verpakte producten wel duurzaam?
Volgens voedselverspillingsonderzoeker Toine Timmerman van Wageningen University kun je ze met een gerust hart kopen. Verpakkingen maken maar 5% uit van de totale voetafdruk, zegt hij in de NRC. De overige 95% komt voor rekening van het voedsel.
Vorig jaar verspilden Nederlanders ruim 34 kilo voedsel, blijkt uit de jongste cijfers. Een achtste daarvan is zelfs nog nooit uit de verpakking geweest en gaat als het ware regelrecht uit de boodschappentas de Kliko in.
Dan is een verspakket duurzamer. Dat kook je om te beginnen in één keer helemaal op. Je houdt geen halve ui of losse bloemkoolroosjes over. Dat is grote winst. Wat je weggooit, is de verpakking en die bestaat uit recyclebaar FSC-karton met een plastic zak eromheen, die goed te scheiden is.
Nu nog staat op de meeste pakketten - behalve soep - dat je zelf vlees moet toevoegen. Laat vlees nu het voedingsmiddel zijn met de grootste klimaatbelasting. Minder vlees zet pas echt zoden aan de duurzaamheidsdijk, méér dan minder verpakking. Dé verduurzamingstip voor verspakketten komt dan ook van consumentenvoorlichter Milieu Centraal: geef ook een vegetarische optie bij elk pakket.
NRC - De verpakking richt minder schade aan dan al dat weggegooide eten
Volgens voedselverspillingsonderzoeker Toine Timmerman van Wageningen University kun je ze met een gerust hart kopen. Verpakkingen maken maar 5% uit van de totale voetafdruk, zegt hij in de NRC. De overige 95% komt voor rekening van het voedsel.
Vorig jaar verspilden Nederlanders ruim 34 kilo voedsel, blijkt uit de jongste cijfers. Een achtste daarvan is zelfs nog nooit uit de verpakking geweest en gaat als het ware regelrecht uit de boodschappentas de Kliko in.
Dan is een verspakket duurzamer. Dat kook je om te beginnen in één keer helemaal op. Je houdt geen halve ui of losse bloemkoolroosjes over. Dat is grote winst. Wat je weggooit, is de verpakking en die bestaat uit recyclebaar FSC-karton met een plastic zak eromheen, die goed te scheiden is.
Nu nog staat op de meeste pakketten - behalve soep - dat je zelf vlees moet toevoegen. Laat vlees nu het voedingsmiddel zijn met de grootste klimaatbelasting. Minder vlees zet pas echt zoden aan de duurzaamheidsdijk, méér dan minder verpakking. Dé verduurzamingstip voor verspakketten komt dan ook van consumentenvoorlichter Milieu Centraal: geef ook een vegetarische optie bij elk pakket.
Weet je wat zo leuk is aan dit bericht? In de kolom ernaast, waar bijpassende stukjes op FL worden geadverteerd staat er een met als titel ''Meer verkoop van losse voedselproducten remt voedselverspilling''.
En voor mijn tweepersoonshuishouding zijn die pakketten ook niet erg geschikt. Dan moet ik altijd voor twee dagen koken en ik heb vrijwel nooit twee dagen na elkaar trek in hetzelfde. En dan de smaak, niet die van mij, veel te veel van die kant en klare dingens erin, waarvan je maar moet afvragen wat er precies in zit en hoe het is gemaakt en waar het helemaal vandaan komt.
#1 ej van Ginkel
Vlees moet je zelf nog toevoegen, bij vis zou het om vis in blik kunnen gaan (weet ik zo niet).
Maar bij die maaltijdpakketten van Jumbo zit vaak 'iets' waardoor het niet vegetarisch is.
Een bouillonblokje, vissaus, specerijen. Als vegetariër moet je dan dus nog goed opletten.
Dus feitelijk zijn de pakketten al vegetarisch maar dat is nog niet goed genoeg??