In de Ondertussen van donderdag 6 februari vallen mij deze berichten op:

- de Europese Rekenkamer stelt in een vandaag verschenen rapport vast dat de Europese Unie 'schromelijk tekort schiet' in het inperken van de risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (Trouw). Sinds 2009 kent de EU de richtlijn 'Integrated Pest Management' (IPM). Die houdt in dat landbouwers in principe verplicht zijn om alleen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken als er geen efficiënt alternatief mogelijk is die het gewenste effect geeft. Volgens de Rekenkamer hebben veel lidstaten de richtlijn nog niet omgezet in nationale wetgeving en is waar dat wel gebeurd is sprake van 'een dode letter'. Ook zijn er geen duidelijke doelstellingen, te weinig stimulansen om de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen én schiet de handhaving te kort (BoerenBusiness). Nederland krijgt weliswaar een schouderklopje omdat ons land een sanctieregime heeft; ons land heeft echter nog nooit een boete uitgedeeld. Als klap op de vuurpijl constateert de Rekenkamer dat van de 487 'laag-risico'-middelen die de Europese Commissie erkent, er maar 16 verkrijgbaar zijn (Trouw).

- in 2019 gooiden Nederlanders bijna 7 kilo minder voedsel in de vuilnisbak en spoelden ze minder drinken door de gootsteen dan in 2016 (Duurzaamnieuws). In 2016 ging het nog om 41,2 kilo per Nederlander, vorig jaar was het 34,4 kilo aan vooral brood, groente, fruit en zuivel. Daarmee is Nederland goed op weg om de doelstelling van 2030 te halen: een halvering van de voedselverspilling sinds de eerste meting van 2010. Toen verspilden we nog 48 kilo eten per persoon.

- de energietransitie maakt toch vaart: de CO2-uitstoot van de opwekking van elektriciteit in de Europese Unie (EU) nam afgelopen jaar met 12% af. De helft van de afname komt voor rekening van de groei van zonne- en windenergie, de andere helft danken we aan de vervanging van kolengestookte energiecentrales door gasgestookte centrales. Inmiddels wekken wind en zon in Europa meer elektriciteit op dan kolen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van denktanks Sandbag en Agora Energiewende. In 2020 gaan zon, wind, waterkracht en biomassa (hernieuwbare energie) meer dan 35% van de Europese energieproductie uitmaken. Zes EU-landen zijn inmiddels kolenvrij en 14 stellen zich ten doel dat uiterlijk in 2030 te zijn (Het Financieele Dagblad). Wel vervelend: biomassa ligt onder vuur en is in Nederland een belangrijke bron van 'duurzame' energie.

De vrijwel gloednieuwe kolencentrale op de Maasvlakte is kapot en ligt al sinds begin dit jaar stil. Dat is, gek genoeg, een mogelijke meevaller voor het kabinet. Als de centrale dicht blijft, komt Nederland een stukje dichter bij het realiseren van zijn uitstootdoelstellingen. Ook kan dan de aan de centrale gekoppelde 'biomassabeschikking' van €296 miljoen anders besteed worden (BNR).

ProRail gaat rookzuilen neerzetten langs het spoor naar het racecircuit van Zandvoort. De daarmee te verspreiden brandgeur moet herten weghouden tijdens de Grand Prix (Metronieuws). De New York Times bezingt de geneugten van naakt koken. Maar wat doet die ene blote man met een hele arm vol tattoos tussen al die zongebruinde witte mensen? Minister Bruno Bruins van Medische Zorg vindt het 'verschrikkelijk' dat mensen met een Aziatisch uiterlijk worden gediscrimineerd vanwege het coronavirus. Bruins is evenmin van plan evenementen en attracties (zoals bijvoorbeeld de Keukenhof) die veel Chinese toeristen trekken, te sluiten. Overbodig, zegt hij in de Tweede Kamer, en "discriminerend en stigmatiserend" (NOS). Dat hoort niet bij een fatsoenlijke samenleving.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder.
Dit artikel afdrukken