Dierenrechtenorganisatie Animal Rights eist de onmiddellijke sluiting van het grootste varkensslachthuis in België na 'schokkende beelden' van 'onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken'. De organisatie filmde een maand undercover in het slachthuis in Tielt.

Afschuw
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, stuurde vanmorgen meteen de inspectie op pad en trok de vergunning van de slachterij in. Delhaize, een van de grote afnemers van het varkensslachthuis, zette de samenwerking meteen stop. "Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar", aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Eigen onderzoek
Debra-Group, eigenaar van het Exportslachthuis in Tielt, is vanochtend vroeg een intern onderzoek gestart naar wanpraktijken op de slachtvloer. "We zijn als bedrijf enorm geschokt door de beelden. We ontkennen ze ook niet. Ze zijn duidelijk gemaakt bij ons", aldus topman Thomas De Roover De Brauwer van Debra-Group. "Maar laten we duidelijk wezen. Alle beelden druisen ten stelligste in tegen alle procedures zoals voorgeschreven, onder meer in onze opleidingen."

Vanmiddag voegde hij daar nog aan toe: "In deze reportage worden een aantal procedure-inbreuken gefilmd en samengevoegd tot één reportage. De beelden werden met een verborgen camera gemaakt over een periode van anderhalve maand. Deze werkwijze levert een massa beeldmateriaal op, die uiteindelijk leidt tot een reportage waardoor de kijker het gevoel krijgt dat dit courante praktijk zou zijn. Dit is het niet. De gespecialiseerde permanente externe controle zou dit niet toelaten."De beelden zijn schokkend voor consumenten. Professionals zou ik graag willen uitnodigen hieronder te reageren op de suggestie dat de indikking van de beelden tot een video van vijf minuten geen bewijs is voor de slechte interne kwaliteitspraktijk van de slachterij.
Dit artikel afdrukken