Staatssecretaris Sharon Dijksma meldde deze week door middel van een Kamerbrief dat op een kalverbedrijf in het zuiden van het land het verboden middel clenbuterol is aangetroffen. Clenbuterol mag in Nederland alleen aan paarden met luchtwegproblemen worden toegediend. Het feit dat het middel nu is aangetroffen in urine en haarmonsters doet vermoeden dat het als verboden groeibevorderaar is toegepast. De NVWA is bij het onderzoek betrokken sinds de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) bij een controle in november op onregelmatigheden was gestuit.

Steekproeven
In totaal waren op het bedrijf 754 kalveren aanwezig, in zes stallen. Behalve de 4 kalveren die door de SKV al positief bevonden waren, zijn bij een steekproef nog 7 kalveren positief. Deze 11 kalveren zijn onmiddellijk uit de handel genomen. Van een 7-tal eerder geslachte kalveren is de uitslag nog niet bekend. In afwachting daarvan is het vlees van deze dieren uit voorzorg gerecalled en geblokkeerd.

Oorzaak nog onbekend
'De NVWA heeft tevens water-, voer- en omgevingsmonsters genomen, met als doel de oorzaak te achterhalen', schrijft Boerderij.

Clenbuterol leidde in de vroege jaren negentig tot schandalen die de kalvermesterij een slechte naam hebben gegeven. Destijds was sprake van de 'clenbuterolaffaire'. Het middel werd uitgebannen, hoewel het af en toe opduikt.

Fotocredits: kalveren in groepshuisvesting, CIWF
Dit artikel afdrukken