Vrouwen die een bariatrische ingreep - een maagverkleining - ondergingen en veel lichaamsgewicht verloren, bleken ook verbeterde hersenfuncties te hebben. Dat was de uitkomst van een studie onder een groep van zeventien zeer obese vrouwen (BMI gem. 50), in vergelijking met zestien slanke vrouwen.

Glycolyse
Het onderzoek werd gedaan aan de universiteit van Sao Paolo, Brazilië. De vrouwen presteerden zes maanden na de operatie in sommige cognitieve tests beter dan voor de ingreep. Dat gold zowel individueel als voor de gehele groep. Het was niet zo dat ze slimmer waren geworden.

De verklaring wordt gezocht in de verhoogde glycolyse in de hersenen bij de dikke proefpersonen. Het lijkt erop, zeggen de onderzoekers, dat de hersenen van obese personen harder moeten werken om hetzelfde cognitieve niveau te halen.

Na de ingreep, een gastric bypass operatie, verloren de vrouwen veel gewicht, waarna hun gevoeligheid voor insuline weer toenam en daarmee de glucosestofwisseling in de hersenen normaliseerde. Uit hersenscans bleek dat de activiteit in de gebieden waar alzheimer ontstaat ook weer naar een normaal niveau terugkeerde. Ook de markers voor inflammatie verbeterden.

Dat draagt volgens de onderzoekers bij aan het bewijs dat een verstoord hersenmetabolisme en inflammatie van de hersencellen structurele schade oplevert en dementie bespoedigt.
Dit artikel afdrukken