In een recente steekproef van bloedbank Sanquin is 78% van de leverworsten en 80% van de varkenspatémonsters, afkomstig van diverse producenten, positief getest op Hepatitis E (HEV). De Nederlandse Voedings- en Warenautoreit (NVWA) kan deze bevinding met eigen onderzoek bevestigen. Het hoge percentage (80%) positief geteste producten is opmerkelijk, vinden de onderzoekers.

Voor de Partij voor de Dieren is het reden om leverworst en paté uit de handel te halen. Fractievoorzitter Marianne Thieme ziet er een potentieel gevaar in voor mensen met een verlaagde weerstand. Zij wil dat de consument nadrukkelijk wordt geïnformeerd over de aanwezigheid van HEV in leverworsten en patés, eventueel op het etiket. Ook vindt ze dat veehouders, slachterijen en dierenartsen een meldingsplicht moeten krijgen als HEV op een bedrijf is vastgesteld.

Er zijn nog geen medicijnen die het verloop van acute hepatitis E gevallen kunnen veranderen.

Uit onderzoek uit 2012 van Sanquin bleek een brede verspreiding van het hepatitis E-virus onder mensen. Ruim een kwart van hun bloeddonoren is er ooit mee geïnfecteerd.
Dit artikel afdrukken