Hoogste tijd om al dit materiaal te verzamelen en te bundelen in een waarschijnlijk uniek rapport. Wie het rapport leest zal, net als ik, heel bedroefd worden.Hoogste tijd om al dit materiaal te verzamelen en te bundelen in een waarschijnlijk uniek rapport. Wie het rapport leest zal, net als ik, heel bedroefd worden. Er worden 120 misstanden beschreven, waarvan een belangrijk deel in strijd is met de wet. Hoe is het mogelijk dat we dit laten gebeuren in een land waarvan we graag denken dat het humaan en beschaafd is? Geeft de menselijke superioriteit ons het recht om dieren zo te behandelen, of legt het ons veeleer de plicht op dieren te beschermen? Als het om mensen ging zou iedere misstand op zichzelf al voldoende reden zijn voor publieke verontwaardiging. Het opsluiten in donkere hokken, het ontnemen van iedere vorm van plezier en de mogelijkheid om te bewegen, daglicht te zien of frisse lucht te ademen, hoe kunnen we denken dat we dit dieren mogen aandoen? Dit alles terwijl varkens een intelligentie hebben vergelijkbaar met een kind van drie jaar oud. Waarom laten we oogluikend toe dat jaarlijks 25 miljoen sympathieke en intelligentie dieren zo’n lot moeten ondergaan?
'Tijd om te breken met het verleden'
Wie dit rapport heeft gelezen, zal niet aan de conclusie kunnen ontkomen dat het eten van varkensvlees uit de intensieve veehouderij onfatsoenlijk en onacceptabel is. Het rapport is een oproep aan de supermarkten om zo spoedig mogelijk over te stappen op varkensvlees met minimaal twee sterren van het Beter Leven Keurmerk en hiervoor de betreffende varkensboeren extra te betalen. Het is een oproep aan de varkensboeren, maar ook aan hun leveranciers en afnemers, om in ieder geval die misstanden op te lossen die geen geld kosten. Het is vooral een oproep aan de overheid om veel scherpere randvoorwaarden vast te stellen en die dan ook te controleren. Een goede mogelijkheid zou ook zijn om accijns op vlees te heffen en hiermee de afbouw van de huidige in financiële moeilijkheden verkerende varkenshouderij te financieren en te investeren in de ontwikkeling van vleesvervangers. Het rapport is ook een oproep aan de burger om dit soort kiloknallervlees te laten liggen; miljoenen mensen (vega- en flexitariërs) bewijzen dat leven zonder (veel) vlees heel aangenaam kan zijn. (Veel) vlees eten is niet alleen onacceptabel, het is ook ouderwets en ongezond.
De NVV zegt het vervelend te vinden dat Varkens in Nood bij herhaling pogingen doet om onze individuele boeren te beschuldigen van het massaal overtreden van de regels en het onachtzaam omgaan met hun dieren. Het doet volgens voorzitter Ingrid Jansen absoluut geen recht aan de wijze waarop onze varkenshouders met hun dieren omgaan.Zeker, er zijn sinds de oprichting van Stichting Varkens in Nood in 1997 stappen voorwaarts gemaakt, maar het gaat langzaam, veel te langzaam. Nu de varkenssector weer eens in een crisis terecht is gekomen, is het tijd om te breken met het verleden en te bouwen aan een schone, gezonde en diervriendelijke toekomst. Vermijdbaar dierenleed is onaanvaardbaar. Laten we het anders gaan doen."
'Strengste wetten in de wereld'
De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) reageert gepikeerd. In een persbericht geeft de Vakbond vanmiddag aan zich niet te herkennen in het rapport dat zich beroept op oud en bovendien buitenlands onderzoeksmateriaal dat niet representatief zou zijn voor de Nederlandse varkenshouderij van vandaag. "Deze wijze van conclusies trekken, heeft voor ons geen wetenschappelijke basis. Wij ontkennen niet dat er op individuele bedrijven uitdagingen zijn. Het werken met dieren vergt immers uiterste zorg", zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.
De Nederlandse varkenshouderij kenmerkt zich volgens Jansen door hoogopgeleide varkenshouders die met zorg en passie voor hun dieren zorgen en zich voortdurend blijven specialiseren in dier(gezondheids)- en -welzijnsmanagement. ‘Bovendien zijn Nederlandse varkenshouders gehouden aan de strengste regels en wetten in de wereld op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en milieu en houden zich daar aan. Daar waar overtredingen worden geconstateerd, worden die gehandhaafd én gesanctioneerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).’
De NVV zegt het vervelend te vinden dat Varkens in Nood bij herhaling pogingen doet om onze individuele boeren te beschuldigen van het massaal overtreden van de regels en het onachtzaam omgaan met hun dieren. "Het doet", volgens Jansen, "absoluut geen recht aan de wijze waarop onze varkenshouders met hun dieren omgaan." Volgens haar heeft Varkens in Nood de sector zelf niet benaderd om conclusies uit het rapport te toetsen aan de werkelijkheid.
Fotocredits: Varkens voor het Provinciehuis in Noord-Brabant, Foodlog Media
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als de sektor nu eens zou realiseren dat laten we zeggen 80 van 120 genoemde "misstanden" zodanig werden verbeterd dat Hans Baaij er 2 of 3 groene stipjes aan zou toekennen hoe zou de sector er dan uitzien? Omdat te kunnen beoordelen moeten we naar verre oorden want in Nederland is dan alleen hier en daar nog een hobbymatig gehouden varken te bekennen.
En bij de varkens in die verre oorden ( b.v. voormalig Oost-Blok) komen we met dezelfde criteria van Hans Baaij met gemak een eind boven de 120 misstanden uit. Gefeliciteerd Hans Baaij en VIN met dit geweldige succes.
En die plantaardige vleesvervangers ( laatst zag ik 'plantaardige kip' en wat te denken van een vegetarische SLAGER ) zijn er toch al? Als de consument graag beduveld wil worden dan komt dat voorspoedig in orde. Heeft VIN ook al bedacht wat we met de resten die bij de productie van plantaardige producten en ook vleesvervangers over blijven gaan doen ( die nu door varkens opgevreten worden)?
Beste Hans, ik waardeer het dat je excuses maakt!
Snap niet dat we met zulke zieke en zwakke varkens de beste technische resultaten ter wereld halen.
Het is schijnbaar moeilijk te begrijpen dat een dier wat lijd nooit geen positief resultaat behaalt.
Neemt natuurlijk niet weg dat niet alle dieren een 10 halen qua gezondheid.
Bij mensen nl ook niet gelet het aantal ziekenhuizen en dokters in NL.
Hans, dat vind ik tof van je!
Ik had inderdaad Annechien niet moeten noemen in de uitzending van Vroege Vogels. Dat was niet verstandig. Dat de sector aan verbetering werkt, hoor ik overigens al sinds 1997. Niet echt een argument m.i. Het is helaas meestal één stap voorwaarts en één stap achterwaarts. Zoals bij zeugen met groepshuisvesting een stap vooruit is en de toename van het aantal biggen een stap achteruit. Dat neemt niet weg dat ik het werk van Annechien om te streven naar Beter Leven Keurmerk twee sterren waardeer. Dus mijn excuus aan Annechien.
Als toelichting op het misstandenrapport. Het overgrote deel van de gehanteerde informatie komt uit Nederland en is van recente datum. Ter ondersteuning is af en toe buitenlands of wat ouder onderzoek gebruikt, maar alleen als dit nog van toepassing was. Die bronnen staan allemaal in het rapport vermeld, dus ik begrijp even niet waarom het rapport niet zou deugen.
Het idee van accijns op vlees is (a) om de consumptie van vlees terug te dringen. (b) Om geld te creëren voor een herstructurering van de varkenshouderij. Dat is niets nieuws. J.J. Voskuil pleitte al in 1997 om varkensboeren overheidsgeld te geven voor de broodnodige veranderingen. (c) Een ander deel van de opbrengst moet geïnvesteerd worden in vervangers van vlees, zuivel en eieren.